10:25 / 14.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Kenijski predsjednik spasio stablo smokve uoči gradnje autoceste

-

-

Foto: - / -

U predsjedničkoj odluci stablo smokve, visoko poput četverokatnice, opisano je kao "simbol kenijskog kulturnog i prirodnog blaga".
Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta objavio je odluku da se stotinu godina staro stablo smokve mora spasiti od rušenja uoči gradnje autoceste u glavnom gradu Nairobiju, koju financiraju Kinezi.


U predsjedničkoj odluci stablo smokve, visoko poput četverokatnice, opisano je kao "simbol kenijskog kulturnog i prirodnog blaga". Stablo smokve smatra se svetim među najmnogoljudnijom kenijskom etničkom skupinom Kikuyu.

Aktivisti za zaštitu okoliša borili su se protiv planiranog rušenja drveta, koje se nalazi na Waiyaki Wayu u zapadnom dijelu grada, gdje inženjeri grade brzu cestu iznad postojeće ceste koja stoji na potpornjima.

- Predsjedničkom deklaracijom ovo drvo bit će konzervirano, rekao je Mahammed Badi, generalni direktor Metropolitske službe Nairobija (NMS), na konferenciji za novinare, stojeći pokraj stabla.

Cestovna agencija te istočnoafričke nacije rekla je u listopadu da planira drvo iskopati i presaditi, kako bi se postavili potpornji za brzu cestu. - Stablo će sada biti simbol gradskih nastojanja, rekla je Elizabeth Wathuti, istaknuta kenijska aktivistica za zaštitu okoliša.

- Ovo je stablo simbol veće slike onoga što tražimo. Želimo zeleniji i čišći grad i čistu Keniju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!