Kevin McCarthy izabran za 55. predsjednika Zastupničkog doma

07.01.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Sanja Gvozdanović, Branka Slavica/Dnevnik/HRT/IMS

Republikanac Kevin McCarthy ispred Capitola

Republikanac Kevin McCarthy ispred Capitola

Foto: Evelyn Hockstein/File Photo / REUTERS

Republikanac Kevin McCarthy tijesnom većinom je izabran za predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa. Tvrdo krilo republikanaca optužuje ga da je mekan i previše otvoren za kompromis s predsjednikom Bidenom i njegovim demokratima koji kontroliraju Senat.


video thumb

"Poštovani Kevin McCarthy iz države Kalifornije, nakon što je dobio većinu glasova, predsjednik je Zastupničkog doma.''

Tako je rano jutros završena nemilosrdna unutarstranačka borba za vlast - 57-godišnji republikanac Kevin McCarthy, napokon je, u 15.-om krugu glasovanja izabran za predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa.

- Možda vas ne poznajem sve. Neki od vas su novi. Ali nadam se da će nakon ovog tjedna jedna stvar biti jasna. Nikada ne odustajem, poručio je Kevin McCarthy, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa.

U proteklih pet dana glasanje je bilo burno, kaotično i povijesno dugo.

- Mi koji danas nećemo glasati za Kevina McCarthyja, ne uživamo u ovoj nelagodi, ali ako želite isušiti močvaru, tu zadaću ne možete povjeriti najvećem aligatoru, rekao je Matt Gaetz, zastupnik Republikanske stranke iz Floride, 3. siječnja 2023.

U svakom je krugu Hakeem Jeffries, čelnik demokratske manjine, imao najviše glasova, ali nikada potrebnih 218.

McCarthy je borbu za kongresni čekić, kakva nije viđena više od stoljeća, dobio tek kad je obećanjima i ustupcima uspio pridobiti ekstremnu desnicu, uglavnom članove ultrakonzervativnog Kluba za slobodu, povezanog s bivšim predsjednikom Trumpom. McCarthy je, među ostalim, pristao na njihov zahtjev za primjenu pravila da svaki zastupnik može u svakom trenutku zatražiti njegovu smjenu.

- Jedino do čega mu je stalo jest priskrbiti mjesto predsjednika, dokopati se vlasti i zbog toga je savio kičmu. Učinio je ustupke radikalima, a to je jedan od razloga zašto ga oni ne žele. Oni žele nekog hrabrijeg, spremnijeg, nekoga tko je voljan, bez obzira na posljedice, slijediti njihovu radikalnu agendu, rekao je Allan J. Lichtman, profesor američke povijesti na Američkom sveučilištu u Washingtonu.

- Čestitam, sada ste članovi 118. Kongresa, poručio je Kevin McCarthy, predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Oslabljen predsjednik pod stalnom prijetnjom da će ga protivnici zbaciti, sve to frustrira umjerene republikance jer u Domu u kojem s 222 zastupnika imaju tijesnu većinu, obećani ustupci mogli bi im biti dodatno opterećenje.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!