18:17 / 18.06.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Kibernetički napad na poljske dužnosnike izveden iz Rusije

Kibernetički napad

Kibernetički napad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Visoki poljski dužnosnici pogođeni su velikim kibernetičkim napadom izvedenim s ruskog teritorija, rekao je u petak poljski de facto vođa Jaroslaw Kaczynski u svojoj prvoj službenoj izjavi o hakiranju elektroničke pošte ovaj mjesec.

Kaczynski, zamjenik premijera, rekao je da su mete napada bili ministri i zastupnici nekoliko političkih stranaka.

- Analize naših službi i tajnih službi naših saveznika omogućuju nam da jasno kažemo da je kibernetički napad izveden s područja Ruske Federacije. Njegovi razmjeri su široki, rekao je, objavljeno je na vladinu portalu.

Ruska vlada i Kremlj niječu da su izveli ili da toleriraju kibernetičke napade nakon optužbi Sjedinjenih Država da su ruski hakeri izveli napade na američki teritorij, Ukrajinu i Saudijsku Arabiju.

Poljski mediji izvijestili su ranije ovaj mjesec da su elektroničke poruke nekih vladinih dužnosnika poslane s njihovih privatnih e-mail adresa, uključujući visokog pomoćnika premijera, procurile u javnost i da su objavljene na društvenoj mrežu Telegram.

Premijer Mateusz Morawiecki potvrdio je ovaj tjedan da su računi elektroničke pošte bili hakirani.

Njegov pomoćnik Michal Dworczyk rekao je da su neke poruke i informacije ukradene s njegova e-maila i e-mailova njegove obitelji i da su objavljeni na Telegramu.

- Sada ne mogu točno reći kada je moj račun elektroničke pošte uspješno hakiran, ali želio bih još jednom naglasiti da ga nisam koristio za slanje bilo kakvih informacija koje bi mogle biti prijetnja državnoj sigurnosti, rekao je prošli tjedan.

Vlada je u srijedu izvijestila o kibernetičkim napadima na sastanku donjeg doma parlamenta koji je na premijerov zahtjev bio zatvoren za javnost.

Oporbene stranke kritiziraju vladu koju vodi stranka Pravo i pravda (PiS) zbog korištenja privatne elektroničke pošte za službenu komunikaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!