10:22 / 14.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Kibernetički napad srušio stranice ukrajinske vlade

Kibernetički napad velikih razmjera upozorava Ukrajince da "strahuju i očekuju najgore".

Kibernetički napad velikih razmjera upozorava Ukrajince da "strahuju i očekuju najgore".

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kibernetički napad velikih razmjera koji upozorava Ukrajince da "strahuju i očekuju najgore" srušio je u četvrtak navečer vladine stranice od kojih su neke u petak ujutro i dalje nedostupne te je Ukrajina pokrenula istragu.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da je prerano reći tko bi mogao stajati iza napada, ali napominje da je iza ranijih sličnih napada stajala Rusija.

Meta kibernetičkog napada su, između ostalog, bile web stranice ministarstva vanjskih poslova, kabineta ministara i vijeća za obranu. Rusija je u prijašnjim slučajevima odbacila svaku umiješanost u kibernetičke napade na Ukrajinu.

Na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku je Ukrajincima poručeno da su svi njihovi osobni podaci sada postavljeni na javnu mrežu, da su im podaci na osobnim kompjutorima uništeni te da ih je nemoguće vratiti.

"Sve informacije o vama su sada javne, strahujte i očekujte najgore. Ovo je vaša prošlost, sadašnjost i budućnost", objavili su hakeri.

Ukrajinski dužnosnik zadužen za sigurnost je rekao da su "svi subjekti kibernetičke sigurnosti svjesni ovakvih mogućih provokacija Ruske Federacije te da će odgovor na te incidente biti uobičajen".

EU osuđuje kibernetičke napade na stranice ukrajinske vlade

Europska unija je u petak osudila kibernetičke napade na internetske stranice ukrajinske vlade i najavila da će razmotriti kako pomoći Kijevu, izjavio je u Brestu visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

- Sazvali smo hitni sastanak Političkog i sigurnosnog odbora EU-a kako bismo vidjeli na koji način možemo pružiti tehničku pomoć Ukrajini, izjavio je Borrell u Brestu, na zapadu Francuske, gdje se održava neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Borrell je dodao da ne može pripisati nikome te napade jer nemaju dokaze, ali da se može zamisliti tko stoji iza toga.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da se o tim napadima još ne može izjasniti.

Napade je osudila i švedska ministrica Ann Linde.

- Kibernetički napadi na internetske stranice ukrajinske vlade upravo je ono što nas brine i čega se bojimo. Moramo vidjeti tko je odgovoran, ali EU mora biti vrlo oštar i čvrst u slučaju ruskih napada na Ukrajinu, rekla je Linde.

Ministri vanjskih poslova EU u petak u Brestu nastavljaju raspravu o eskalaciji napetosti zbog gomilanja ruskih snaga na ukrajinskoj granici. Od početka tjedna razgovori zapadnih partnera i Rusije odvijaju se u različitim formatima, ali zasad bez uspjeha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!