Kijev na pregovorima s Moskvom traži prekid vatre i humanitarne koridore

18:23 / 03.03.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Pregovarači se ponovno sastali

Pregovarači se ponovno sastali

Foto: Russian Defence Ministry / Handout via REUTERS

Ruski i ukrajinski pregovarači ponovno su se sastali u četvrtak, a Kijev je rekao da će tražiti trenutni prekid vatre i humanitarne koridore za evakuaciju opkoljenih Ukrajinaca.

Ukrajinski pregovarač i predsjednikov savjetnik Mihailo Podoljak objavio je na Twitteru fotografiju izaslanstava za konferencijskim stolom na nepoznatoj lokaciji. Ukrajinci su u uniformama i zimskim jaknama, a Rusi nose odijela i kravate.

Podoljak je rekao da će Ukrajina tražiti trenutni prekid vatre, primirje i humanitarne koridore za evakuaciju civila iz uništenih ili neprestano granatiranih sela/gradova.

Nijedna strana nije sugerirala da očekuje napredak u pregovorima koji je izostao na prvom krugu pregovora u ponedjeljak u Bjelorusiji.

Stotine ruskih vojnika i ukrajinskih civila ubijeno je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao svoje snage na Ukrajinu 24. veljače.

Najmanje 22 tijela izvučena su u čevrtak iz ruševina nakon ruskih zračnih napada u ukrajinskoj regiji Černihiv, objavila je na internetu ukrajinska hitna služba.

Dodaju da su spasilački napori u tijeku, ali nisu naveli točnu lokaciju napada. Regionalni guverner prije toga je rekao da je najmanje devetero ljudi ubijeno u zračnom napadu na dvije škole i privatne kuće.

Mariupolj, važna luka istočne Ukrajine, opkoljena je i meta je žestokih bombardiranja. Nema vode ni struje. Dužnosnici kažu da ne mogu evakuirati ranjene. Gradska vijećnica usporedila je situaciju s opsadom Lenjingrada (danas Sankt Peterburga) u Drugom svjetskom ratu.

Ujedinjeni narodi objavili su da je više od milijun izbjeglica pobjeglo iz Ukrajine u samo sedam dana, što je jedan od najbržih egzodusa stanovništva.

Istodobno produbljuje se izolacija Rusije kakvu gospodarstvo te veličine još nije iskusilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!