13:45 / 27.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Kijev obranjen, ulične borbe u Harkivu

Kontrolna točka u Kijevu

Kontrolna točka u Kijevu

Foto: Mikhail Palinchak / Reuters

 Ruske snage ušle su u Harkiv, drugi najveći ukrajinski grad, i ondje se vode ulične borbe. Rusi su noćas napadali ukrajinska naftna i plinska postrojenja. Kijev je ponovno uspješno obranjen.

- Laka vozila ruskog neprijatelja upala su u Harkiv, uključujući gradsko središte, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov. 

- Ukrajinske oružane snage uništavaju neprijatelja. Pozivamo civile da ne izlaze, dodao je.

Videosnimke koje je objavio Anton Heraščenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova, i Ukrajinska državna služba za posebnu zaštitu komunikacija i informacija pokazuju nekoliko lakih vojnih vozila koja se kreću ulicom i, odvojeno, tenk u plamenu. S obzirom na to da je blizu ruske granice, očekivalo se da će Harkiv biti među prvima u opasnosti. Ovo su u dosadašnjem tijeku invazije prve prave ulične borbe, piše BBC.

Ukrajinske snage, međutim, uspješno blokiraju ruski napredak u glavnom gradu Kijevu. Jutro je ondje bilo relativno mirno, ali noć je bila brutalna, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Najmanje su 64 civila poginula, a više od 160.000 napustilo je svoje domove nakon što su ruske snage upale u Ukrajinu ovaj tjedan, objavila je humanitarna agencija UN-a.

Zbog šteta na civilnoj infrastrukturi, stotine tisuća ljudi ostale su bez struje i vode. Stotine kuća je oštećeno ili uništeno. Mostovi i ceste pogođeni su u granatiranju pa su neke zajednice odsječene, navodi se.

Rusi tvrde da su njezine snage zarobile 471 ukrajinskog vojnika u borbama koje su počele u četvrtak ujutro kada je Moskva krenula u invaziju na susjednu zemlju. Od tada uništeno je 975 vojnih meta, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Predsjednik Vladimir Putin zahvalio je ruskim specijalnim snagama, izdvojivši one koji su herojski ispunili svoju vojnu dužnost u Ukrajini, u televizijskom obraćanju koje je objavljeno i na internetskoj stranici Kremlja.

- Ruske snage napale su naftna i plinska postrojenja u Ukrajini, što je dovelo do jakih eksplozija. Ruske rakete pogodile su ukrajinski grad Vasilkiv, južno od Kijeva, pri čemu se zapalio naftni terminal. Neprijatelj želi uništiti sve oko sebe, rekla je gradonačelnica Vasilkiva Natalija Balasinovič u videu stavljenom na internet.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je u međuvremenu rusku ponudu za pregovore u Bjelorusiji rekavši da je Minsk uključen u rusku invaziju na njegovu zemlju, ali je ostavio otvorenom mogućnost za pregovore na nekoj drugoj lokaciji.

Nakon što su inicijalno oklijevali isključiti Rusiju iz globalnog sustava plaćanja, uglavnom zbog zabrinutosti za utjecaj na svoje ekonomije, saveznici su odlučili u subotu osigurati da odabrane ruske banke budu isključene iz sustava SWIFT. Nisu rekli na koje će se banke to odnositi, ali jedan je europski diplomat kazao da će oko 70% ruskog bankovnog tržišta biti pogođeno.

Poslovni svijet počeo se okretati od Rusije i prije uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu, a od njezina početka robni tijekovi i lanci neumoljivo pucaju što je težak udarac za rusku ekonomiju, piše u nedjelju ruski nezavisni dnevnik Nova Gazeta.

Finska i Rumunjska pridružile su se u nedjelju zemljama koje su ruskim zrakoplovima zatvorile svoj zračni prostor.

Europski ministri vanjskih poslova razgovarat će o invaziji na Ukrajinu na virtualnom sastanku u nedjelju navečer, bit će to njihov četvrti susret u tjedan dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!