12:53 / 07.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kijev optužio Mađarsku da pomaže Putinu u ratu protiv Ukrajine

Budimpešta

Budimpešta

Foto: ZGPhotography / Shutterstock

Kijev je optužio u četvrtak Mađarsku da "pomaže Putinu" u ratu protiv Ukrajine, dan nakon izjave Viktora Orbana da je spreman kupovati ruski plin u rubljima, za razliku od ostalih zemalja Europske unije.

- Budimpešta je prešla u novu etapu: pomaže Putinu da nastavi agresiju na Ukrajinu, priopćio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

Mađaraska "razara jedinstvo Europske unije" takvim svojim stajalištem, ocijenio je.

- Kijev "analizira izjave Mađarske koja je izrazila spremnost plaćati ruski plin u rubljima i smatra to neprijateljskim stajalištem prema našoj zemlji", rekao je.

Mađarski prijedlog ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu da dođe u Budimpeštu koja se nudi da organizira rusko-ukrajinske razgovore nazvao je "ciničnim".

- Ako Mađarska doista želi okončati ovaj rat, evo što treba učiniti: prestati podrivati jedinstvo Europske unije, treba podržati nove sankcije protiv Rusije i vojno pomoći Ukrajini", a "ne stvarati dodatne izvore financiranja za ruski ratni stroj, rekao je.

Ostim toga, Nikolenko je osudio "oklijevanje mađarskih čelnika da priznaju odgovornost Rusije za zvjerstva koje je počinila ruska vojska u Buči, Irpinu i Hostomelu", gdje su zadnjih dana pronađene stotine pobijenih civila.

Takvo stajalište "moglo bi povećati osjećaj nekažnjivosti u Rusiji i ohrabriti je na nova zvjerstva".

Rusija "kategorički odbacuje optužbe" i tvrdi da su svi mrtvi civili inscenacija u režiji ukrajinske vlade.

Europska unija razmatra u petak peti krug sankcija koje će prvi put obuhvatiti i sektor energetike s embargom kupnje ruskog ugljena i zatvaranje luka u Uniji za ruske brodove.

Na popis sankcioniranih trebale bi biti uvrštene i dvije odrasle kćeri Vladimira Putina te još nekoliko ruskih oligarha.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!