08:48 / 30.05.2018.

Autor: M.S./HRT

Kijev optužio Moskvu za ubojstvo ruskog novinara, Rusija odbacuje optužbe

-

-

Foto: - / -

Bio je jedan od najpoznatijih ruskih ratnih izvjestitelja. Pisao je o ruskom bombardiranju Sirije, a Rusiju predstavljao kao agresora u Ukrajini, čime je izazvao osude provladinih političara.
Zasad nepoznati ubojice ispalili su više hitaca iz vatrenog oružja u leđa 41-godišnjeg ruskog novinara, ratnog veterana, pisca i žestokog kritičara ruske državne politike, Arkadija Babčenka.

Atentat je izveden u večernjim satima utorka, u hodniku ispred stana na istoku Kijeva u kojem je Babčenko živio sa svojom suprugom i kćerkom. Ukrajinska policija izvijestila je da je Babčenkova supruga čula pucnjeve, izašla iz stana i pronašla ga u lokvi krvi. Preminuo je na putu do bolnice.

Babčenkov životni put neraskidivo je povezan s ratovima koje je vodila ruska država još od 1995. godine, kada je kao 18-godišnjak bio mobiliziran i poslan na sjeverni Kavkaz. Borio se u prvom čečenskom ratu. Nakon što se, prema vlastitim riječima, kao mladi veteran s PTSP-om suočio s nezainteresiranošću rodne Moskve i šireg ruskog društva za masovna stradanja u Čečeniji, 1999. godine se dobrovoljno prijavio u drugi čečenski rat.

Zatim je postao vojni izvjestitelj - jedan od najcjenjenijih u Rusiji. Paralelno se razvio i u jednog od najaktualnijih pisaca ruske ratne proze. U medijskim istupima izražavao je otvorenu mržnju prema ruskim vlastima - od Jeljcinove, do Putinove garniture – svim pojedincima koji su bili umiješani u čečenske ratove. Kritizirao je slanje na bojište ročnika-tinejdžera, nasilje unutar ruske vojske i neprocesuirani kriminal.

Dobitnik je nagrade Ruskog novinarskog društva "Za hrabrost i profesionalnost". Godine 2008. za oporbenu Novaju gazetu izvještavao je o ruskoj invaziji na Gruziju s prve linije bojišta. U vrijeme kada su i zapadni i ruski mediji izvještavali (sa suprotnim intonacijama) o moćnoj izvedbi "nove Putinove armije", Babčenko je svjedočio o katastrofalnoj zastarjelosti korištene vojne tehnike i optuživao Kremlj da mu vojska, za razliku od modernih pandana u svijetu, u svoje akcije i dalje šalje 18-godišnjake kao "topovsko meso". Nekoliko mjeseci nakon rata u Gruziji objavljeno je da ruska armija kreće u najveću reformu od 2. svjetskog rata.

Babčenko je smatrao da ga se kao građanina i novinara tiču i idući ratovi u koje je bila umiješana vojska njegove zemlje. Optuživao ju je za agresiju na Ukrajinu od 2014. godine naovamo. Svojim karakteristično neuvijenim tonom kritizirao je i rusku vojnu intervenciju u Siriji. Zamjerio se brojnim političarima, pobornicima ruske vlasti i velikoruskog nacionalizma. Godine 2017. objavio je da s obitelji napušta Rusiju zbog prijetnji.

Nakon kraćih boravaka u Češkoj i Izraelu, doselio je u Ukrajinu i dobio svoju emisiju na ATR-u, televizijskoj postaji Krimskih Tatara koja je nakon ruske aneksije Krima protjerana s poluotoka i nastavila svoje emitiranje iz Kijeva.

Istraga je u tijeku, još nema konkretnijih rezultata. Ubojstvo novinara ukrajinski i ruski političari već su iskoristili za još jednu rundu međusobnih optužbi. Aleksej Venediktov, urednik Eha Moskve - radijske postaje s kojom je Babčenko surađivao – sumnja da trag za atentatorom vodi prema ruskoj republici Čečeniji, kao što je to bio slučaj s više ubojstava proturežimski nastrojenih novinara i javnih ličnosti u 21. stoljeću: Ane Politkovskaje, Natalije Estemirove, Borisa Njemcova... Spomenute istrage, međutim u pravilu nisu otkrivale naručitelje i pokrovitelje ubojstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!