12:55 / 01.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kijev ponudio amnestiju i novac ruskim vojnicima koji se predaju

Počast Ukrajini u Europskom parlamentu

Počast Ukrajini u Europskom parlamentu

Foto: Yves Herman / REUTERS

Ukrajina je ponudila ruskim vojnicima novac i obećala im imunitet od kažnjavanja ako se predaju, javlja u utorak agencija dpa.

Ukrajina je ponudila ruskim vojnicima novac i obećala im imunitet od kažnjavanja ako se predaju, javlja u utorak agencija dpa.

- Odlučite. Istupite bez oružja, s bijelom zastavom, objavio je ministar obrane Oleksij Resnikov na Facebooku u ponedjeljak navečer.

Svakom vojniku nudi se iznos koji odgovara iznosu većem od 40.000 eura. Kampanju navodno financira međunarodna IT industrija.

- Svako tko odbije biti okupator donijet će mir. Za one koji izaberu put okupatora neće biti milosti!, poručio je ministar.

Hoće li Rusi koji se predaju doista dobiti taj novac, ne može se provjeriti. Prema ukrajinskim izvorima, do sada je zarobljeno najmanje 200 ruskih vojnika.

Tijekom ispitivanja mnogi su kazali da su vjerovali da sudjeluju u vojnom manevru, a zapravo su ih poslali u borbu u Ukrajinu.

Rusija je napala Ukrajinu u četvrtak ne objavivši rat.

Prema podacima UN-a, već je poginulo više od 400 civila.

Ruska vojska do utorka rano ujutro ispalila je najmanje 113 balističkih projektila na Ukrajinu, prema ukrajinskim izvorima.

Moskva niječe da napada civile.

Ministarstvo obrane u Kijevu objavilo je da je do utorka ujutro poginulo više od 5700 ruskih vojnika. Ti podaci nisu mogli biti provjereni kod neovisnih izvora.

Ukrajina tvrdi da je uništila 29 zrakoplova, 29 helikoptera i 198 tenkova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!