12:45 / 04.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Kijev: Rusija djelomično oslobodila pristup Azovskom moru

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Kijev i Moskva su u najvećem sukobu posljednjih godina nakon što je Rusija 25. studenog na silu zaustavila tri ukrajinska ratna broda koja su pokušavala ući u Azovsko more.
Rusija je djelomično oslobodila pristup ukrajinskim lukama na Azovskom moru, priopćile su ukrajinske vlasti, što bi mogao biti znak smirivanja napetosti na tom osjetljivom području koje je u središtu sukoba Kijeva i Moskve.

Veoma važne za ukrajinski izvoz, luke Berdjansk i Mariupolj su djelomično odblokirane. Brodovi ulaze i izlaze kroz Kerčka vrata koja Crno more povezuju s Azovskim, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministra za infrastrukturu Volodimira Omeljana.

Ruska strana ih zaustavlja i pregledava kao i prije, ali promet je djelomično ponovno uspostavljen, dodao je.

Po njegovim riječima, u ponedjeljak je sedamnaest brodova još čekalo na ulazak u Azovsko more, a jedan je čekao na izlazak.

Kijev i Moskva su u najvećem sukobu posljednjih godina nakon što je Rusija 25. studenog na silu zaustavila tri ukrajinska ratna broda koja su pokušavala ući u Azovsko more.

Prije pomorskog izgreda Kijev i Zapad su mjesecima optuživali Rusiju da namjerno "sprečava" prolazak trgovačkih brodova kroz Kerčka vrata, na koja Moskva polaže pravo kontrole nakon aneksije Krima.

Sukob je potaknuo bojazan od eskalacije između dviju bivših sovjetskih republika. Premda je Zapad podupro Ukrajinu u tom sukobu, pozvao je obje strane na suzdržanost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!