Kijev u očekivanju ruskog napada

25.02.2022.

16:06

Autor: Hina/Reuters/A.P.C.

Ukrajinski vojnici u središtu Kijeva

Ukrajinski vojnici u središtu Kijeva

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Ukrajinska vojna vozila ušla su popodne u Kijev kako bi ga branila od nadirućih ruskih snaga. Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko izjavio je da je grad ušao u "obrambenu fazu", a Glavni stožer ukrajinske vojske javio je da ukrajinske snage pružaju snažan otpor "ruskim okupatorima" oko Kijeva.

Ruski su projektili i u danas zasipali Kijev, čijim je stanovnicima rečeno da pripreme Molotovljeve koktele i brane grad. 


Prvi ruske jedinice, izviđačke i diverzantske, ušle su ranije u sjevernu kijevsku četvrt Obolon. Moskva tvrdi da su njezine snage ponovo zauzele aerodrom Hostomel sjeverozapadno od grada, vitalnu točku za planirani napad na glavni ukrajinski grad.


Ukrajinska vojska tvrdi da je povratila kontrolu nad tom zračnom lukom, no AFP to nije mogao potvrditi, a oklopne postrojbe približavaju se gradu sa sjevera.


Ruske postrojbe približavale su se Kijevu i sa sjeveroistoka i istoka, objavio je glavni stožer ukrajinske vojske na svojoj Facebook stranici.


- Grad je obrambenoj fazi. Meci fijuču, eksplozije odjekuju u nekim četvrtima. Saboteri su već ušli u grad, rekao je kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko.


Glavni stožer ukrajinske vojske javio je da ukrajinske snage pružaju snažan otpor "ruskim okupatorima" oko Kijeva.U Dimeru i Ivankivu, naseljima sjeverozapadno od grada, ukrajinska vojska zaustavila je nadiranje "neprijateljskih snaga" na rijeci Tetriv. Most preko rijeke je uništen, priopćio je Glavni stožer ukrajinske vojske.


Mediji javljaju da su Rusi napali zračnu luku u zapadnom gradu Rivni, a borbi ima i u Sumiju, na sjeveroistoku, blizu ruske granice. 


Predsjednik Volodimir Zelenski tvitao je o žestokim borbama na ulazu istočne gradove Černihov i Melitopol. 


Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da je ukrajinska vojska ubila više od tisuću ruskih vojnika. Ukrajinska vojska smatra da Rusi nastoje uspostaviti koridor od Krima do separatističkih područja na istoku Ukrajine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!