Kijev: Ukrajina je počela konzultacije s UK o sigurnosnim jamstvima

11.08.2023.

20:33

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Watcharisma / Shutterstock

Ukrajina je počela konzultacije s Velikom Britanijom o sigurnosnim jamstvima i nada se da će ugovori biti doneseni do kraja godine, objavio je u petak visoki dužnosnik Kijeva.


Ukrajina nastoji dobiti sigurnosna jamstva velikih sila među kojima su Sjedinjene Države koja bi vrijedila sve do njezine konačne integracije u vojnopolitički savez NATO.

- Naš je cilj da prvi takvi ugovori budu doneseni do kraja godine, rekao je Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika u izjavi za televiziju.

- Počeli smo konzultacije s Britanijom, rekao je Jermak.

Okvir za dugoročnu sigurnost Ukrajine


Zemlje članice G7 (industrijski najrazvijenije) u srpnju su predstavile međunarodni okvir za dugoročnu sigurnost Ukrajine kako bi ojačale njezinu obranu od Rusije i odvratile Moskvu od buduće agresije prije nego Kijev pristupi NATO-u.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Američke Države pregovaraju s Kijevom o bilateralnim dokumentima koji bi obuhvaćali naprednu vojnu opremu, poput borbenih zrakoplova, kao i obuku, razmjenu obavještajnih podataka i kibernetičku obranu.

Ukrajina bi zauzvrat trebala donijeti mjere za poboljšanje demokratskog upravljanja, uključujući putem pravosudnih i gospodarskih reformi te jačanja transparentnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!