Kijevljani spremaju "dobrošlicu" Molotovljevim koktelima

28.02.2022.

18:41

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Gorb Andrii / Shutterstock

Stanovnici Kijeva, mahom dobrovoljci, organiziraju svoju obranu i nastojat će pružiti otpor ruskim vojnicima. Uz ceste u Kijevu osvanuli su jumbo-plakati na ruskom: "Ruski vojnici, je**te se", "Nemojte postati ubojice", "Vratite se kući".

Iza barikada postavljenih u nekoliko dana, stanovnici ukrajinske prijestolnice u ponedjeljak su uvjeravali da će neprijatelja "naučiti lekciji".


U to je siguran Andrij Ivanjuk, komičar i redatelj iz Kijeva. Odveo je ženu i dijete na sigurno prije nego što se vratio boriti u Kijev.


- Rusiji ovdje nije dom, nikada nije bio, rekao je 30-godišnjak vireći iz iskopanog rova.


- Naša zemlja bit će njihov grob, dodao je.


Podižu se barikade


Stara Lada, dva kontejnera i stari ormar - stanovnici su uzimali sve što im je bilo pri ruci kako bi podigli improvizirane barikade, nadajući se da će usporiti napredovanje ruskih tenkova.


- Dočekat ćemo ih s Molotovljevim koktelima, mecima u glavu, tako ćemo ih dočekati, rekao je Viktor Rudničenko, bankovni službenik.


- Jedino cvijeće koje će od nas dobiti bit će im za grob, dodao je 30-godišnjak.


Ovaj kratki predah, zahvaljujući pregovorima između dviju zemalja na bjeloruskoj granici, pruža priliku stanovnicima Kijeva da organiziraju obranu nakon što su ih šokirali ruski napadi.


Grad je u samo četiri dana postao ratna zona.


Slava Ukrajini


- Ne idite na travu, vikao je mladić prolaznicima kad se oglasila sirena za protuzračni napad. Moglo bi doći do eksplozije! Čuli smo da Rusi skrivaju mine u travi, rekao je Oleksij Vasilenko.


Na kontrolnim punktovima, gdje se provjeravaju vozila, ljudi se pozdravljaju sa "Slava Ukrajini", a na to se odgovara sa "Slava herojima". Domoljubni pozdrav danas služi i kao propusnica. Može se čuti i "Smrt Moskovljanima".


Bataljuni ukrajinskih vojnika, zauzeti odbijanjem ruske ofenzive na vratima Kijeva, još uvijek su rijetki u samom glavnom gradu. No ondje su dobrovoljci teritorijalne obrane - naoružani civili.


Deseci volontera pristigli su autobusom i postavljaju strateški obrambeni punkt u četvrti Obolon na sjeveru Kijeva gdje se već vode žestoke borbe. Provjeravaju opremu, pune oružje streljivom i prilagođavaju pancirke onima koji ih imaju.


Juri Gibaljuk, 50-godišnji veterinar, došao se pridružiti borbama zajedno sa svojim bratom Andrijem i uvjeren je da Kijev ima dovoljno boraca koji mogu pružiti otpor vojnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina.


- Ako budem morao ubiti stotinu, učinit ću to, rekao je dobrovoljac s dugom sijedom bradom i s kalašnjikom na trbuhu.


Tri dobrovoljca postavljala su kamuflažnu mrežu na vojni tenk. Drugi tim čuči nad kutijama s pivskim bocama. Unutra je "trećina dizela, dvije trećine benzina", platneni fitilj i "bum!", objašnjava volonter zadubljen u pripremu Molotovljevih koktela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!