10:12 / 11.05.2018.

Autor: I.M./HRT

Kilauea opasno prijeti stanovništvu Havaja

Foto: Tomislav Cerovec

Foto: Tomislav Cerovec

Foto: - / -

Vulkan Kilauea na Havajima erumptira već sedam dana. Stručnjaci upozoravaju kako bi to moglo biti još gore i Havajima prijeti "vatrenim loptama". Evakuacija stanovništva traje i dalje, materijalna šteta je golema.
Vulkan Kilauea na Havajima erumptira već sedam dana. Stručnjaci upozoravaju kako bi to moglo biti još gore i da Havajima prijeti "vatrenim loptama". Evakuacija stanovništva traje i dalje, materijalna šteta je golema.

Havajske vlasti su u strahu da lava stigne do geotermalne elektrane. Ako te kemikalije dođu u doticaj s lavom, izazvat velike eksplozije, a "vatrene lopte" mogle bi ugroziti radijus od nekoliko kilometara. Vlasti su stoga naredile preseljenje desetaka tisuća galona iz postrojenja, a formiran je i krizni stožer.

Geolozi upozoravanju kako bi vrh vulkana Kilauea mogao u sljedećim danima ili mjesecima eksplodirati i izbaciti pepeo i komade stijena, teške i po nekoliko tona, kilometrima u visinu.

Zbog sedmodnevne erupcije vulkana Havaji su pod konstantnim potresima. Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i konstantno erumpira već 35 godina, a znanstvenici upozoravaju - da je gotovo nemoguće predvidjeti koliko će trajati ova erupcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!