Kilicdaroglu pozvao mlade da ga podrže u drugom krugu izbora

16.05.2023.

14:59

Autor: HRT/V.G./Hina

Kemal Kilicdaroglu

Kemal Kilicdaroglu

Foto: Yves Herman / Reuters

Suparnik Tayyipa Erdogana na turskim predsjedničkim izborima Kemal Kilicdaroglu u utorak se obratio mladima i pozvao ih da mu daju glas u drugom krugu izbora 28. svibnja kako dugogodišnja vladavina njegovog rivala ne bi ušla u treće desetljeće.

Aktualni predsjednik je u prvom krugu osvojio 49,5 posto glasova, a Kilicdaroglu, kandidat oporbenog saveza kojeg čini šest stranaka, 45 posto glasova.

Na trećem mjestu je iznenađenje izbora, nacionalistički kandidat Sinan Ogan s 5,2 posto, a iza njega Muharrem Ince koji se povukao iz utrke, no prekasno, pa je ipak dobio 0,43 posto glasova.

Pošto nijedan kandidat nije osvojio preko 50 posto glasova, drugi krug izbora, prvi u turskoj povijesti, održat će se 28. svibnja.

U međuvremenu, 74-godišnji Kilicdaroglu nastoji proširiti svoju glasačku bazu kako bi u drugom krugu dobio presudnu potporu.

- Iz glasačkih kutija je izašla poruka s pozivom na promjenu. Onih koji u ovoj zemlji žele vidjeti promjenu je više nego onih koji to ne žele, napisao je Kilicdaroglu u nizu tvitova upućenih "dragim mladim ljudima".

Kilicdaroglu se obratio mladima i osvrnuo na njihove financijske probleme, posebice u kontekstu krize s troškovima življenja koja se dodatno produbila Erdoganovim inzistiranjem na smanjenju kamatnih stopa, zbog čega se lira strmoglavila, a inflacija povećala.

- Nemate dovoljno novca nizašto. Oduzeta vam je radost življenja, dok bi vaša mladost trebala biti rasterećena od briga. Nećete moći vratiti mladost. Imamo 12 dana da izađemo iz tog mračnog tunela, dodao je Kilicdaroglu.

S druge strane, na parlamentarnim izborima koji se održavaju istovremeno s predsjedničkim, Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) i njezini islamistički partneri dobili su 322 od 600 mjesta u parlamentu i osigurali većinu koja će Erdoganu omogućiti da argumentira da glasanje za njega znači stabilnost zemlje.

Za izbor novog predsjednika ključni će biti Oganovi birači. On je bivši pripadnik nacionalističkog MHP-a, danas u savezu s Erdoganovom strankom AKP.

MHP je napustio upravo zbog neslaganja sa stranačkom podrškom turskom predsjedniku nakon izbora 2015. godine, no smatra se da su njegove nacionalističke poruke i pozivi na tursku geopolitičku neovisnost bliži Erdoganu nego prozapadnoj politici Kilicdaroglua, Kurda i pripadnika religijske islamske manjine Alevita.

Kilicdaroglu obećaje oživljavanje demokracije, povratak ekonomskim politikama slobodnog tržišta, jačanje institucija i obnovu veza sa Zapadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!