09:17 / 10.06.2018.

Autor: D.M./Hina

Kim Jong-un i Trump stigli u Singapur

Foto: Printscreen, www.sentosa.gov.sg

Foto: Printscreen, www.sentosa.gov.sg

Foto: - / -

Kada se u utorak prvi put oči u oči nađu Trump i Kim, pozadina njihova povijesnog sastanka bit će sjajna.
Dva dana uoči povijesnog summita Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država, u Singapur su stigli Kim Jong-un i Donald Trump. Bit će to prvi susret jednog američkog predsjednika sa sjevernokorejskim čelnikom. Tema sastanka, koji međunarodna zajednica iščekuje s nestrpljenjem, bit će potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka.
 

Kimova igra mačke i miša na putu do Singapura

Tri su zrakoplova poletjela prema Singapuru iz Pjongjanga, iz zračne luke u kojoj toliko posla obično nema cijeli dan. Jedan od njih bio je zastarjeli sovjetski Iljušin-62, Kimov osobni zrakoplov službeno poznat kao "Chammae-1" (jastreb-1, po korejskoj nacionalnoj ptici) ili kako ga zapadnjaci posprdno zovu - "Air Force Un". Ali Kim nije bio u njemu. Doletio je Boeingom 747 Air Chine. Zrakoplov je poletio koristeći se standardnim kodom leta, CA122, kakve imaju zrakoplovi na redovitoj liniji od Pjongjanga do Pekinga. Usred leta, prilikom skretanja na jug, taj je kod promijenjen u CA061. Kim Jong-un sletio je u singapursku zračnu luku Changi, a do hotela St. Regis prevezli su ga u konvoju s 20 vozila.

Trump Air Foreceom One poletio iz Kanade nakon summita G7

Donald Trump je na put prema Singapuru krenuo s optimizmom koji se iščitava iz njegovih riječi. "Imam osjećaj da Kim Jong-un želi učiniti nešto važno za svoj narod i sada ima priliku... Ovo je jedinstvena prilika koja se neće nikada ponoviti", rekao je Trump na konferenciji u Kanadi, u sklopu summita G7. "Onamo odlazimo s veoma pozitivnim duhom", zaključio je o nadolazećem susretu. Zatim je krenuo na dvadesetosatni let prema Singapuru. Uz Trumpa, u Singapur idu i državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, predstojnik Trumpova ureda John Kelly i glasnogovornica Sarah Sanders. Trump bi se u ponedjeljak trebao sastati sa singapurskim premijerom Lee Hsien Loongom.

Kada se u utorak prvi put oči u oči nađu Trump i Kim, pozadina njihova povijesnog sastanka bit će sjajna. Otok Sentosa, južno od Singapura, obiluje bujnim zelenilom, luksuznim hotelima, prostranim golfskim terenima, blještavim kockarnicama, a ondje je i tematski park studija Universal. Na otoku žive neki od najbogatijih ljudi svijeta, s marinom u kojoj su usidrene luksuzne jahte i vilama uz plažu vrijednima desetke milijuna dolara. No ipak, iza sjajne i luksuzne tropske fasade Sentose krije se krvava povijest. 

Trump i Kim sastat će se na 'otoku na kojem smrt dolazi s leđa'

Do 1830. otok je među domaćim malajskim stanovnicima bio poznat pod nazivom Pulau Belakang Mati. Različita su tumačenja značenja tog imena na engleskom jeziku, no jedna od najpopularnijih interpretacija glasi - "otok na kojem smrt dolazi s leđa". Povjesničari različito interpretiraju razloge takvog naziva pa neki pretpostavljaju da potječe iz doba kada su obližnjim vodama vladali gusari i drugi krvožedni razbojnici. No ništa manje tamna nije ni povijest otoka vezana uz Drugi svjetski rat. Ondje su okupacijske japanske snage uspostavile logor za britanske i australske zarobljenike nakon predaje savezničkih snaga 1942. Zatim su otočne plaže bile poprište masovnih egzekucija velikog broja singapurskih Kineza, ubijanih uz optužbe za protujapanske aktivnosti.

Godine 1972. singapurska vlada odlučila je okrenuti novu stranicu u povijesti otoka i razvijajući turizam preimenovala ga u "Sentosa", što dolazi od malajske riječi koja označava stanje "mira i spokoja". Gotovo milijardu dolara javnih i privatnih investicija uloženo je u projekt kojim je otok pretvoren u turističku oazu kakav je danas. Jedna od njegovih atrakcija je i hotel Capella u kojem će se održati povijesni summit. Projektirao ga je slavni britanski arhitekt Norman Foster. Hotel je zapravo restaurirano kolonijalno zdanje u kojem su nekada odsjedali pripadnici britanske vojske, danas okruženo njegovanim travnjacima. Cijena sobe u Capelli kreće od 600 singapurskih dolara (2.800 kuna) pa do najskupljih apartmana koji stoje 11.000 singapurskih dolara (više od 50.000 kuna).
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!