Kim Jong Un u novogodišnjoj poruci više o ekonomskom razvoju nego o bombama

08:11 / 01.01.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Foto: - / REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un svoju je desetu godinu na vlasti zaključio govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, spominjao tvornice traktora i školske uniforme umjesto nuklearnog naoružanja i Sjedinjenih Država, prenose danas državni mediji. 

- Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unaprjeđenje života stanovnika, a državu čeka velika borba na život ili smrt, rekao je jučer Kim u govoru, na kraju četvrtog plenarnog zasjedanja 8. Središnjeg odbora Radničke partije Koreje (WPK) koje je počelo u ponedjeljak.

Taj se susret poklopio s 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca 2011. godine. Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave poput diplomatskog angažmana s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

No sažeci njegovog govora objavljeni u sjevernokorejskim državnim medijima ove godine ne spominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dviju Koreja i vanjska pitanja.

Govor je naglasio ekonomske probleme s kojima je Kim suočen kod kuće, gdje je samonametnuto zatvaranje granica zbog koronavirusa učinilo Sjevernu Koreju izoliranijom nego ikada. Međunarodne organizacije upozoravaju na moguće nestašice hrane i humanitarnu krizu.

- Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine je pružiti sigurnu garanciju za implementaciju petogodišnjeg plana i dovesti do iznimne promjene u razvoju zemlje i standardu života, rekao je Kim.

Većinu svog obraćanja komunistički čelnik iskoristio je za unutarnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv praksi koje nisu socijalističke.

Državni mediji govore o razvoju ultramodernih oružanih sustava kao najvećeg postignuća u protekloj godini, a Kim je naglasio i kako treba jačati nacionalnu obranu zbog nestabilne međunarodne situacije.

Kim nije spomenuo američki poziv na razgovore o denuklearizaciji ili južnokorejsku inicijativu o formalnom dovršetku Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!