Kim Jong-un zamijenio šefa glavnog stožera, poziva na pripreme za rat

10.08.2023.

09:34

Autor: Hina/HRT/V.G.

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Foto: North Korea's Korean Central News Agency / Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un smijenio je šefa glavnog stožera i pozvao na dodatne pripreme za mogući rat, kao i na povećanje proizvodnje oružja i proširenje vojnih vježbi, izvijestio je u četvrtak državni medij KCNA.

Kim je to najavio na sastanku Središnje vojne komisije koja je raspravljala o planovima za protumjere vezane za odvraćanje neprijatelja Sjeverne Koreje koji nisu imenovani, navodi KCNA, a prenosi Reuters.

Načelnik glavnog stožera Pak Su-il smijenjen je, izvijestila je KCNA, ne navodeći pojedinosti. Na toj je dužnosti bio oko sedam mjeseci.

Paka je zamijenio general Ri Yong-gil, koji je prije bio ministar obrane zemlje i glavni zapovjednik njezinih konvencionalnih trupa.

Ri je također prethodno služio kao načelnik glavnog stožera. Kada je smijenjen 2016., a nije ga bilo poslije na službenim događajima, u Južnoj Koreji se spekuliralo da je pogubljen. Ponovno se pojavio nekoliko mjeseci poslije kada je imenovan na drugu, višu dužnost.

Kim je također postavio kao cilj proširenje kapaciteta za proizvodnju oružja, stoji u izvještaju u kojem se ne navode pojedinosti.

Prošlog je tjedna posjetio tvornice oružja gdje je pozvao na izgradnju više raketnih motora, topništva i drugog oružja.

Fotografije koje je objavila KCNA prikazuju Kima kako na karti pokazuje Seul i područja oko južnokorejske prijestolnice.

Sjedinjene Države optužile su Sjevernu Koreju da Rusiji isporučuje oružje za rat u Ukrajini, uključujući topničke granate, rakete i projektile.

Rusija i Sjeverna Koreja odbacile su te tvrdnje.

Kim je također pozvao vojsku da provodi vježbe s najnovijim oružjem i opremom kako bi bila spremna za borbu.

Sjeverna Koreja trebala bi organizirati paradu milicija 9. rujna obilježavajući 75. obljetnicu osnutka Republike.

Sjeverna Koreja ima brojne paravojne skupine kojima se koristi za jačanje svojih vojnih snaga.

SAD i Južna Koreja održat će vojne vježbe između 21. i 24. kolovoza, što Sjeverna Koreja vidi kao prijetnju svojoj sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!