Kim Jong Un zbog krize s hranom zagovara iskorake u poljoprivredi

02.03.2023.

07:11

Autor: Hina/HRT/A.S.

Kim Jong Un

Kim Jong Un

Foto: KCNA / Reuters

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio je infrastrukturna poboljšanja i proširenje površina poljoprivrednog zemljišta s ciljem povećanja proizvodnje hrane, objavili su državni mediji, u jeku upozorenja o nadolazećoj prehrambenoj krizi.


Kim je na plenarnom sastanku središnjeg odbora vladajuće Radničke stranke izdao naputke za modernizaciju sustava za navodnjavanje, proizvodnju modernih poljoprivrednih strojeva i za povećanje površina obradive zemlje, putem i pretvaranja muljevitih ravnica u plodno tlo.

Kako piše Reuters, Južna Koreja je upozorila na pogoršanje krize s hranom u izoliranoj Sjevernoj Koreji, uključujući nedavni porast broja smrti od gladi u nekim regijama.

Gospodarstvo Sjeverne Koreje pogođeno je brojnim poplavama i tajfunima, kao i sankcijama zbog nuklearnog i raketnog programa te oštrim padom trgovine s Kinom usred zatvaranja granica i blokade zbog pandemije koronavirusa, pri čemu južnokorejska agencija za ruralni razvoj procjenjuje da je proizvodnja usjeva u Sjevernoj Koreji prošle godine pala za gotovo četiri posto na godišnjoj razini.

Nedostatak odgovarajuće poljoprivredne infrastrukture, strojeva i zaliha, uključujući gnojiva i goriva, učinio je Sjevernu Koreju ranjivijom na prirodne katastrofe, kažu stručnjaci.

- Izvješće državnih medija kaže da su postavljeni novi ciljevi i akcijski planovi, ali ne vidim ništa novo jer su svi elementi, uključujući navodnjavanje i melioraciju, već spominjani ranije, rekao je za Reuters Lim Eul-chul, profesor sjevernokorejskih studija na Sveučilištu Kyungnam u Južnoj Koreji.

Sastanak središnjeg odbora vladajuće stranke s ciljem rasprave o "hitnoj" potrebi reforme i modernizacije poljoprivrednog sektora započeo je u nedjelju, a kako je objavila državna novinska agencija KCNA, Kim je iznio planove i specifične zadatke za izgradnju bogatih i visokociviliziranih socijalističkih ruralnih zajednica s naprednom tehnologijom.

Također, objavila je KCNA, naglasio je potrebu pooštravanja discipline u provedbi nacionalnog gospodarskog plana, upozoravajući na prakse slabljenja organizacijske i izvršne moći kabineta, te naredio svim stranačkim jedinicama da provjere svoju radnu učinkovitost.

Središnji odbor je također raspravljao o načinima za poboljšanje financijskog upravljanja u zemlji, piše u izvješću agencije, bez navođenja pojedinosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!