Kim naredio vojsci da stabilizira opskrbu lijekovima za COVID-19

07:08 / 16.05.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kim naredio vojsci da stabilizira opskrbu lijekovima za COVID-19

Kim naredio vojsci da stabilizira opskrbu lijekovima za COVID-19

Foto: - / REUTERS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za COVID-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošli tjedan donio je prvo priznanje Sjeverne Koreje o "eksplozivnoj" epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa cjepiva.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravodoban i točan način, rekao je Kim na hitnom jučerašnjem sastanku Politbiroa, prije nego što je posjetio ljekarne u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

- Kim je naredio hitno raspoređivanje moćnih vojnih snaga kako bi se stabilizirala opskrba lijekovima u gradu Pyongyang, dodaje se.

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, ljekarne nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

- Kim Jong Un je kritizirao i "neodgovoran" odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

- Susjedna Južna Koreja neće štedjeti napore kako bi pomogla Sjeveru u borbi protiv epidemije, rekao je danas predsjednik Yoon Suk-yeol u parlamentu, kazavši da je spremna pružiti cjepiva protiv COVID-19 i drugu medicinsku podršku ako se Pjongjang složi.

Broj zaraženih Covid-19 u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, sa 50 smrtnih slučajeva do nedjelje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!