Kina će nastaviti prilagođavati epidemiološke mjere

12.11.2022.

13:27

Autor: Hina/HRT

Prizor iz Pekinga

Prizor iz Pekinga

Foto: Thomas Peter / REUTERS

Kina će nastaviti prilagođavati svoje mjere za kontrolu COVID-a dok nastoji minimizirati broj zaraza i ozbiljnih slučajeva, poručili su kineski dužnosnici u subotu, dan nakon iznenadnih najava o ublažavanju stroge politike nulte tolerancije prema koronavirusu.

Vlasti su poteze najavile, što su financijska tržišta pozdravila, unatoč najvećem porastu broja zaraza od kraja travnja, prema podacima objavljenim u subotu, i žarištima u ključnim gradovima poput Pekinga, Guangzhoua i Chongqinga.


Popuštanje mjera u petak uključuje kraće karantene za putnike unutar Kine i one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama. Izolacija je skraćena za dva dana na ukupno osam, pri čemu prvih pet mora biti provedeno u centraliziranom objektu za karantene.


Stroge kineske mjere su usporile drugo najveće gospodarstvo svijeta, poremetile industrijsku aktivnost i razljutile građanstvo potpunim zatvaranjima, karantenama, učestalim testiranjima i ograničenjima putovanja.


- Kako se nove varijante virusa nastavljaju pojavljivati, dok se naše znanje o bolesti produbljuje i epidemiološka situacija mijenja i kod kuće i u inozemstvu, ne isključujemo mogućnost da dodatno optimiziramo i prilagodimo naše mjere karantene, rekla je u subotu Wang Liping, istraživačica Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, na tiskovnoj konferenciji u Pekingu.


Kina će prestati pokušavati identificirati "sekundarne" kontakte, što je praksa zbog koje su relocirani mnogi gradski stanovnici nakon što je zabilježen neki slučaj, no nastavit će identificirati bliske kontakte, kazali su dužnosnici u petak.


Mjere će smanjiti uska grla, uključujući manjak soba za karantene i radnika koji bi pronalazili kontakte, rekao je na tiskovnoj konferenciji Lei Haichao, zamjenik direktora Nacionalne zdravstvene komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!