Kina: Epidemija COVID-19 uglavnom završila

23.02.2023.

09:51

Autor: I.Z./HRT/Hina

Epidemija Covida-19 u Kini "uglavnom" završila

Epidemija Covida-19 u Kini "uglavnom" završila

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Kineske zdravstvene vlasti objavile su danas da je epidemija koronavirusa u zemlji "uglavnom" završila, ali nije potpuno jer je otkriveno sedam uvezenih slučajeva visoko prenosive varijante XBB.1.5 od 8. siječnja.

Dužnosnici su danas rekli da je "velika odlučujuća pobjeda" Kine nad Covidom-19 postavila primjer za mnogoljudne nacije u prevenciji i kontroli.

Kineski najviši čelnici proglasili su "odlučujuću pobjedu" protiv Covida-19 prošlog tjedna. Ustvrdili su da imaju najnižu stopu smrtnosti na svijetu, iako su stručnjaci doveli u pitanje te podatke jer se virus nedavno naglo proširio diljem Kine nakon što je uglavnom bio pod kontrolom tri godine.

Kina je ojačala svoj zdravstveni sustav jer je prognozirala širenje virusa u ruralnim područjima. Dužnosnici su na brifingu za novinare danas rekli da se broj kreveta za intenzivnu njegu povećao na 404.000 sa 198.000.

Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci mjesecima su pratili XBB.1.5, podvarijantu omikrona.

Dužnosnici su dodali da je jedan lokalni slučaj varijante povezan s uvezenim slučajem 3. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!