Kina: Gotovo dva milijuna umrlih više nakon ukidanja COVID mjera

25.08.2023.

09:35

Autor: Hina/HRT/V.G.

Hong Kong

Hong Kong

Foto: Lam Yik / Reuters

Nagla odluka Kine da ukine svoj strogi režim mjera protiv širenja epidemije bolesti COVID-19 možda je dovela do gotovo dva milijuna više smrtnih slučajeva u sljedeća dva mjeseca, pokazuje novo istraživanje.

Studija koju je proveo Fred Hutchinson Cancer Center u Seattleu koristila se podacima kineskih sveučilišta i internetskim izvorima o smrtnosti.

Utvrđeno je da se procijenjenih 1,87 milijuna više smrtnih slučajeva dogodilo među osobama starijim od 30 godina između prosinca 2022. i siječnja 2023., a zabilježeni su u svim provincijama u kontinentalnoj Kini osim Tibeta.

Odluka Kine u prosincu prošle godine da ukine trogodišnju politiku nultog COVID-a, koja je uključivala masovno testiranje te stroge karantene, dovela je do golemog porasta hospitalizacija i smrtnih slučajeva za koje zdravstveni stručnjaci tvrde da ih vlada nije prijavila.

Studija, objavljena u četvrtak u JAMA Network Openu, kaže da je broj smrtnih slučajeva daleko premašio službene procjene kineske vlade u siječnju. One glase da je 60.000 ljudi s bolešću COVID-19 umrlo u bolnicama otkako je napuštena politika nultog COVID-a.

U studiji su istraživači proveli statističku analizu koristeći se informacijama iz objavljenih osmrtnica i podatke iz pretraživanja na Baiduu, popularnoj kineskoj internetskoj tražilici.

- Naša studija prekomjernih smrtnih slučajeva povezanih s ukidanjem politike nulte zaraze COVID-om u Kini postavlja empirijski izvedenu referentnu procjenu. Ti su nalazi važni za razumijevanje kako iznenadno širenje COVID-a među populacijom može utjecati na smrtnost stanovništva, napisali su istraživači.

Kinesko nacionalno zdravstveno povjerenstvo nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar na izvješće.

Globalni zdravstveni stručnjaci opetovano su pozvali Kinu da otkrije više podataka jer su se počela pojavljivati izvješća o sve većem broju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a posebno jer je prijetnja od novih sojeva postala zabrinjavajuća.

Kina je prestala izvještavati o službenom dnevnom broju smrti potkraj prošle godine.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je u Kini bilo 121.628 smrtnih slučajeva od COVID-a, od gotovo 7 milijuna u svijetu.

Jedna je kineska pokrajina objavila podatke na svojoj internetskoj stranici u srpnju koji pokazuju da je broj kremiranja skočio za 70 posto u prvom tromjesečju ove godine, što je poslije uklonjeno.

U veljači su kineski najviši čelnici proglasili "odlučujuću pobjedu" nad COVID-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!