Kina i SAD sudjeluju u pomorskoj vojnoj vježbi u Indoneziji

05.06.2023.

13:40

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kina i SAD sudjeluju u pomorskoj vojnoj vježbi u Indoneziji

Kina i SAD sudjeluju u pomorskoj vojnoj vježbi u Indoneziji

Foto: - / Shutterstock

Sjedinjene Države i Kina su unatoč neslaganju poslale ratne brodove da sudjeluju u međunarodnoj pomorskoj vježbi koja je danas počela u Indoneziji.

Washington i Peking se spore oko niza pitanja na vojnom, diplomatskom, tehnološkom i gospodarskom polju.

SAD je povećao prisutnost na azijsko-pacifičkom području kako bi ograničio utjecaj Kine koja je nedavno održala niz vojnih vježbi blizu Tajvana. No te su dvije suparničke sile ipak poslale svoje ratne brodove u međunarodnu pomorsku vježbu "Komodo" koju Indonezija od ponedjeljka do četvrtka održava na istoku svog teritorija, blizu otoka Sulawesija.

Američka mornarica ima ondje laku fregatu, rekao je jučer za AFP glasnogovornik američkog veleposlanstva u Jakarti.

- Vježba će omogućiti SAD-u da se pridruži zemljama, savezničkim i partnerskim, koje imaju isti pristup u rješavanju zajedničkih problema, poput humanitarnih misija i odgovora na prirodne katastrofe, dodao je.

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je prošli tjedan, odgovarajući na poziv indonezijske ratne mornarice, da će poslati razarač i fregatu.

I Rusija treba poslati svoje brodove, vidi se iz popisa koji su objavile indonezijske vlasti, a Australija će poslati fregatu i zapovjednika svoje ratne mornarice, viceadmirala Marka Hammonda.

Sudjelovat će ukupno 17 stranih brodova i dvadesetak indonezijskih.

- Međunarodna pomorska vježba "Komodo" nije priprema za rat, već daje prednost pomorskoj suradnji u regiji, rekao je glasnogovornik indonezijske ratne mornarice I Made Wira Hady.

U zadnjih deset dana dogodila su se dva izgreda u kojima su sudjelovale američke i kineske snage u Tajvanskom tjesnacu i u Istočnom kineskom moru.

Američki ministar obrane Lloyd Austin ocijenio je u subotu na sastanku na vrhu u Singapuru da je "važno" obnoviti dijalog s Kinom kako bi se spriječili "nesporazumi" koji bi mogli potaknuti sukob dviju vojnih sila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!