Kina i Solomonski Otoci potpisali sporazum o sigurnosti, Zapad zabrinut

19.04.2022.

14:27

Autor: Hina/HRT/D.S.

Kineski premijer Li Keqiang

Kineski premijer Li Keqiang

Foto: - / Shutterstock

Kina je objavila da je sa Solomonskim Otocima potpisala sveobuhvatan sporazum o sigurnosti u trenutku kada je Zapad, na čelu sa SAD-om, sve više zabrinut zbog vojnih ambicija Pekinga na Pacifiku.


Otočnu državu u južnom Tihom oceanu potkraj 2021. pogodili su nemiri uzrokovani nezadovoljstvom dijela stanovništva zbog sve jačeg utjecaja Kine, pri čemu su u glavnom gradu arhipelaga Honiari bile zapaljene i vandalizirane trgovine u vlasništvu Kineza.


Na zahtjev vlade Kina je jedna od regionalnih aktera koji su na Solomonskim Otocima rasporedili mirovne snage.


Peking koji je tada uputio svoje policijske instruktore za borbu protiv izazivanja nereda, nastoji ojačati zaštitnu ulogu na otočju udaljenom 1500 kilometara od Australije.


Prošli mjesec iscurio je nacrt sporazuma koji je šokirao Australiju. U njemu je kao mogućnost navedeno raspoređivanje policijskih i pomorskih snaga na arhipelagu.


Canberra i Washington već dulje dijele zabrinutost da bi Kina u južnom Pacifiku mogla izgraditi pomorsku bazu, čime bi svoju vojnu pomorsku moć proširila izvan vlastitih granica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!