Kina i WHO nastavljaju razgovore o dolasku stručnjaka

06.01.2021.

11:13

Autor: V.K./Hina

default error photo
Kina je priopćila da se nastavljaju razgovori sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) o dolasku posebnog tima stručnjaka koji bi trebao istražiti podrijetlo pandemije.
Kina je priopćila da se nastavljaju razgovori sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) o dolasku posebnog tima stručnjaka koji bi trebao istražiti podrijetlo pandemije, koji dosad nije dobio odobrenje za ulazak u zemlju.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Pandemija ne jenjava, cijepljenje presporo

- Pandemija u svijetu je i dalje vrlo ozbiljna i Kina čini sve što može kako bi je zaustavila i prevladala, kazala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying

Kineska vlada kaže da odluka da se ne odobri ulazak timu stručnjaka "nije ograničena samo na vize već i na datum dolaska i neke druge pojedinosti".

Ekipa Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) zadužena za istragu podrijetla pandemije bolesti COVID-19 u Kini uputila se u tu zemlju, ali nije dobila potrebna odobrenja, rekao je u utorak čelnik UN-ove agencije Tedros Adhanom Ghebreyesus i dodao da je "vrlo razočaran".

- Danas smo doznali da kineski dužnosnici nisu pripremili potrebna odobrenja za dolazak ekipe u Kinu, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus novinarima.

- Veoma sam razočaran, jer su dva člana već krenula na put, a drugi nisu mogli otputovati u posljednji trenutak, dodao je u vrlo rijetkom oštrom tomu prema Pekingu.

Hua je objasnila da Kina i WHO nastavljaju razgovore o "točnom datumu i modalitetima posjete skupine stručnjaka".

Malo više od godine dana od pojave prvih slučajeva zaraze novim koronavirusom u kineskoj pokrajini Wuhan, deset znanstvenika koje je nakon dugog postupka selekcije odabrao WHO, trebali bi stići u Kinu i pokušati otkriti podrijetlo virusa te način na koji se prenosi na čovjeka.

No, riječ je o vrlo osjetljivom posjetu za kineski režim koji nastoji odbaciti svaku odgovornost za pandemiju koja je diljem svijeta usmrtila više od 1,8 milijuna ljudi, ističe agencija France presse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!