Blinken odgodio posjet Pekingu zbog kineskog špijunskog balona iznad SAD-a

03.02.2023.

Zadnja izmjena 23:46

Autor: Dnevnik/Hina/I.B./HRT

Balon leti na Montanom, SAD

Balon leti na Montanom, SAD

Foto: Chase Doak / REUTERS

Kina je danas izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a američki državni tajnik Antony Blinken odgodio posjet Pekingu.

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder rekao je novinarima u četvrtak da je vlada pratila balon na velikim visinama iznad kopnenog dijela SAD-a.

Dodao je kako se nalazio na "visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijtenju ljudima na kopnu".

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne metereološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Dodali su da će nastaviti komunicirati s Washingtonom kako bi "pravilo upravljali" neočekivanom situacijom.

Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

SAD je nadzirao balon po ulasku u američki zračni prostor, a pratili su ga američki zrakoplovi, kazao je jedan dužnosnik.

Dodao je da će preletiti više osjetljivih mjesta, ali nije naveo pojedinosti. U zračnoj bazi Malmstrom u Montani nalazi se 150 silosa za interkontinentalne balističke rakete.

Odnosi između Kine i SAD-a pogoršali su se posljednjih godina, osobito nakon što je tadašnja predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u kolovozu, na što je Peking odgovorio vojnim vježbama u blizini Tajvana.

Washington i Peking otad nastoje komunicirati češće i spriječiti pogoršanje odnosa.

Odgoda Blinkenova puta, koji su u studenome prošle godine dogovorili Biden i kineski predsjednik Xi Jinping, udarac je onima s obiju strana koji su u tome vidjeli priliku da se stabiliziraju narušeni odnosi. Neki američki državni tajnik posljednji je put posjetio Kinu 2017.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!