Troje preminulih od COVID-a u Šangaju, građani bijesni zbog zatvaranja

18.04.2022.

08:39

Autor: BBC/HRT

Šangaj zatvoren zbog COVID-a

Šangaj zatvoren zbog COVID-a

Foto: Aly Song / REUTERS

Kina je prijavila smrt troje ljudi od COVID-a u Šangaju. Prvi su to prijavljeni slučajevi otkako je ovo financijsko središte ušlo u blokadu krajem ožujka, piše BBC.

U priopćenju gradske zdravstvene komisije navodi se da su žrtve bile u dobi od 89 do 91 godine i necijepljene. Šangajski dužnosnici rekli su da je samo 38% stanovnika starijih od 60 godina potpuno cijepljeno. Grad bi sada trebao ući u još jedan krug masovnog testiranja, što znači da će se stroga blokada za većinu stanovnika nastaviti i četvrti tjedan. Kina je do sada tvrdila da u gradu nitko nije preminuo od COVID-a. Ovi smrtni slučajevi su i prvi povezani s COVID-om koje su vlasti u cijeloj zemlji službeno priznale od ožujka 2020.

Grad je pod strogim mjerama izolacije, što je razbjesnilo stanovnike. Milijuni su zatvoreni u svojim domovima, a svi koji su bili pozitivni poslani su u karantenske centre. Posljednjih tjedana mnogi su se na društvenim mrežama požalili na ograničenja i nedostatak zaliha hrane. Grad je pretvorio izložbene dvorane i škole u karantenske centre i postavio improvizirane bolnice.

Nedavni porast broja slučajeva zaraze u Kini, iako mali u usporedbi s nekim zemljama, značajan je izazov kineskoj strategiji "zero-COVID", koja koristi brza zatvaranja i agresivna ograničenja kako bi obuzdala bilo kakvu epidemiju. Ova politika izdvaja Kinu od većine drugih zemalja koje pokušavaju živjeti s virusom. No, povećana prenosivost i blaža priroda varijante Omicron doveli su do pitanja je li trenutna strategija dugoročno održiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!