10:28 / 28.03.2018.

Autor: D.M./Hina

Kina: Kim Jong-un obećao denuklearizaciju i sastanak s Trumpom

Foto: Twitter, @XHNews

Foto: Twitter, @XHNews

Foto: - / -

Nakon dva dana nagađanja, Kina i Sjeverna Koreja potvrdile su da je sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un posjetio Peking i sastao se s predsjednikom Xi Jinpingom.
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obećao je denuklearizaciju i sastanak s američkim dužnosnicima, priopćila je Kina nakon povijesnog sastanka s predsjednikom Xi Jinpingom, koji je rekao da će Peking i dalje održavati prijateljstvo s izoliranim susjedom.

Nakon dva dana nagađanja, Kina i Sjeverna Koreja potvrdile su da je Kim posjetio Peking i sastao se s Xijem tijekom, kako je priopćilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova, neslužbenog posjeta Kini od nedjelje do srijede. Posjet Kini prvo je Kimovo putovanje u inozemstvo otkada je preuzeo vlast 2011., a analitičari vjeruju da će mu poslužiti kao priprema za summite s Južnom Korejom i SAD-om. Sjevernokorejska novinska agencija KCNA nije spomenula Kimovo obećanje o denuklearizaciji niti predviđeni sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji bi se trebao održati u svibnju.Kinesko ministarstvo vanjskih poslova prenijelo je izjavu Kima koji je rekao Xiju da se situacija na Korejskom poluotoku počinje poboljšavati jer je Sjeverna Koreja preuzela inicijativu da ublaži napetosti i iznijela je prijedloge za mirovne pregovore. "Naše je dosljedno stajalište predanost denuklearizaciji poluotoka u skladu sa željom pokojnog predsjednika Kim Il-sunga i pokojnog Kim Jong-ila", rekao je Kim Jong-un.

Sjeverna Koreja voljna je razgovarati sa Sjedinjenim Državama i održati summit dviju zemalja. "Pitanje denuklearizacije Korejskog poluotoka može se riješiti ako Južna Koreja i SAD odgovore dobrom voljom na naše napore, stvore ozračje mira i stabilnosti, istodobno poduzimajući postupne i usklađene mjere za ostvarenje mira", kazao je sjevernokorejski čelnik.

Kina je brifirala Trumpa o Kimovu posjetu i ta je komunikacija uključivala Xijevu osobnu poruku američkom predsjedniku, priopćila je Bijela kuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!