Kina lansirala meteo-satelit zbog čega civilni avioni nisu letjeli iznad Tajvana

16.04.2023.

07:05

Autor: Hina/HRT/V.G.

Kina lansirala meteo-satelit zbog čega civilni avioni nisu letjeli iznad Tajvana

Kina lansirala meteo-satelit zbog čega civilni avioni nisu letjeli iznad Tajvana

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kina je u nedjelju lansirala meteorološki satelit zbog čega su civilni zrakoplovi promijenili svoje rute kako bi izbjegli kinesku zonu zabrane letova na sjeveru Tajvana koju je Peking uveo zbog mogućnosti pada krhotina rakete.


Tajvansko ministarstvo prometa priopćilo je da je Peking prvotno obavijestio Taipei da će uvesti zonu zabrane leta od nedjelje do utorka, ali je kasnije, nakon prosvjeda Tajvana, reklo da je to razdoblje smanjeno na 27 minuta u nedjelju ujutro.

Najava zabrane letova izazvala je regionalnu napetost jer je uslijedila nedugo nakon što je Kina organizirala nove vojne vježbe oko Tajvana, koji Peking smatra suverenim kineskim teritorijem.

Kineska korporacija za svemirsku znanost i tehnologiju, glavni opskrbljivač kineskog svemirskog programa, objavila je da je meteorološki satelit Fengyun 3G uspješno lansiran iz sjeverozapadne pokrajine Gansu u 9:36 ujutro po lokalnom vremenu (01:36 GMT).

Satelit je potom ušao u postavljenu orbitu, rekao je izvođač radova, opisujući lansiranje kao "potpuni uspjeh". Fengyun 3G je satelit u niskoj orbiti Zemlje dizajniran za praćenje padalina.

Nije rečeno koja je bila putanja leta rakete Long March 4B koja nosi satelit, ali se vrijeme poklapa s prethodnom objavom Kine o zoni zabrane leta.

Kina je rekla da je netočno nazivati to zonom zabrane leta, iako je Tajvan izdao obavijest zrakoplovcima koja koristi izraz "zračni prostor blokiran zbog aktivnosti zrakoplovnih letova".

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da su neki ostaci od lansiranja rakete pali u "zonu upozorenja" uz sjevernu obalu otoka, ali to nije utjecalo na teritorijalnu sigurnost Tajvana.

Letovi za i iz Tajvana i Kine, Tajvana i Južne Koreje te Tajvana i Japana bili su među onima koji su obilazili zonu u nedjelju ujutro, prema rutama praćenim na Flightradaru 24, internetskom servisu za praćenje letova.

Normalne putanje nastavile su se ubrzo nakon 10 sati (02:00 GMT).

Zona se nalazi u području iznad Istočnog kineskog mora, nešto sjeveroistočnije od Tajvana, gdje se redovito odvija gust promet civilnih letova.

Tajvan je procijenio da će oko 33 leta biti pogođeno i upozorio brodove da se drže podalje.

Kina je osudila ono što je nazvala pompom oko kineskih svemirskih aktivnosti i pokušajem eskalacije sukoba koji dolazi preko puta Tajvanskog tjesnaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!