Kina na udaru prvog ovogodišnjeg tajfuna, moguće rekordne oborine

02.07.2022.

13:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Tajfun Chaba

Tajfun Chaba

Foto: cnsphoto / via REUTERS

Prvi tajfun ove godine u Kini, praćen kišom i snažnim vjetrom, obrušio se u subotu na južne obale zemlje, a prognostičari najavljuju rekordne oborine i rizik od prirodnih katastrofa u više pokrajina, uključujući i najnapučeniju pokrajinu Guangdong.


Tajfun Chaba, prema tajlandskom imenu za cvijet hibiskusa, danas se kreće 15 do 20 kilometara na sat u smjeru sjeverozapada nakon što je središte oluje pogodilo Maoming, grad u Guangdongu, priopćio je Nacionalni meteorološki zavod.

Chaba, tajfun srednje jakosti za koji se očekuje da će gubiti na snazi, najvjerojatnije će donijeti obilne kiše i oboriti rekord akumulirane količine oborina. Predviđa se da bi u nekim područjima moglo pasti do 600 mm kiše.

Na udaru su područja zapadno od Guangdonga, istočno od autonomne pokrajine Guangxi i otočna pokrajina Hainan.

Na Hainanu je obustavljen željeznički promet te otkazano više od 400 letova za i iz gradova Haikou i Sanya.

U vodama Hong Konga, koji se nalazi 270 kilometara sjeveroistočno od Maominga, se prilikom prolaska tajfuna Chaba raspolovio brod s desetak članova posade i 30 putnika. Oni se trenutno smatraju nestalima.

Prognostičari su najavili ekstremne vremenske prilike u Kini do kraja kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!