14:46 / 13.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Kina: najviše slučajeva COVID-a u dvije godine, zatvara se 17-milijunski Shenzhen

Testiranje u Changchunu

Testiranje u Changchunu

Foto: cnsphoto / via REUTERS

Kina je u nedjelju objavila 1807 novih lokalnih slučajeva COVID-19, najviše u dvije godine i trostruko više nego dan ranije, a zbog 66 slučajeva zatvorila je 17-milijunski grad Shenzhen.

Broj lokalno prenosivih slučajeva s potvrđenih simptomima narastao je sa subotnjih 476 na 1807.


Kineske brojke daleko su ispod brojeva zaraženih u drugim zemljama, no novi rast zabrinjava vlasti koje su od početka pandemije uvodile najoštrije mjere zatvaranja.


Zbog nove brzo šireće varijante omikron kineske vlasti dopustile su kupnju brzih testova kako bi ubrzale smanjenje infekcija, jer testovi koji su se do sada primjenjivali zahtijevali su da medicinski radnici uzmu uzroke.


Grad Shenzhen na jugu Kine sa 17 milijuna stanovnika zatvoren je pošto je dijagnosticirano novih 66 zaraženih koronavirusom, objavila je lokalna vlada grada u kojem su sjedišta tehnoloških divova kao što su Huawei i Tencent.


Shenzhen ukida javni prijevoz od ponedjeljka i provodi tri kruga masovnog testiranja. Zatvaraju se svih restorani i svi lokali za zabava u zatvorenim prostorima. 


Sjeveroistočna pokrajina Jilin prijavila je 1412 novih simptomatskih slučajeva u subotu i čini 78 posto od ukupnog kineskog broja zaraženih, što je porast u odnosu na 134 dan ranije. 


Vlasti u gradu Changchunu, koji je već u lockdownu, provode masovna testiranja i osposobljuju privremenu bolnicu s 1500 kreveta. 


Kineska komunistička partija smijenila je šest dužnosnika lokalne vlade u južnome gradu Dongguanu jer nisu dovoljno učinili da spriječe novi val zaraza, objavili su državni mediji u nedjelju.


China Development Forum, skup na visokoj razini planiran u Pekingu od 19. do 22. ožujka odgađa se zbog novih slučajeva COVID-a i ne zna se kada će se održati, objavljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!