07:07 / 20.02.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Kina: Novih 114 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom

Foto: Kim Kyung-Hoon/ Reuters

Foto: Kim Kyung-Hoon/ Reuters

Foto: - / REUTERS

Iz kineske provincije Hubei, središta širenja virusa, jučer su potvrdili 349 novih slučajeva zaraze.
Kineska nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je o novih 114 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom i 394 novo zaraženih, čime se ukupan broja smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini popeo na 2.118, a broj zaraženih na 74.576.

No, broj novih slučajeva zaraze drastično je manji od 1.749 prijavljenih dan ranije, navodi se.

Iz kineske provincije Hubei, središta širenja virusa, jučer su potvrdili 349 novih slučajeva zaraze, pa je ukupan broj potvrđenih slučajeva u toj provinciji dosegnuo 62.031.

Ukupan broj umrlih u toj provinciji do kraja jučerašnjeg dana dosegnuo je 2.029, što je 108 više u odnosu na prethodni dan. Najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen je u glavnom gradu provincije Wuhanu, epicentru epidemije.

Wuhan je prijavio 88 novih smrtnih slučajeva, što je pad u odnosu na utorak kada ih je bilo 116. Dosad je ukupno 1.585 ljudi u Wuhanu umrlo od virusa.

Dvoje umrlih u Japanu

Danas je objavljeno i da je umrlo dvoje putnika zaraženih koronavirusom s kruzera Diamond Princess, koji je u karanteni u Japanu.

Riječ je o muškarcu i žena u 80-im godinama, objavila je japanska javna televizija NHK.

Na kruzeru, koji je u karanteni od 3. veljače, a kojega posljednjih dana napuštaju putnici koji nisu zaraženi, zaraženo je više od 620 putnika.

U Južnoj Koreji 31 novi slučaj zaraze

Južna Koreja potvrdila je, pak, jučer 31 novi slučaj koronavirusa, čime se broj zaraženih u toj zemlji popeo na 82.

Južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) objavio je i da su među novim slučajevima 23 pronađena u gradu Daegu, nakon vjerskih službi kojima je prisustvovala zaražena osoba.

Crkva Shincheonji jučer je na svojoj web stranici objavila kako je 10 članova zaraženo od žene koja je prisustvovala službama.

KCDC upozorio je na brzo širenje virusa, a zbog novih slučajeva lokalne vlasti su upozorile na moguće daljnje slučajeve zaraze i zatražile od građana Daegua da ostanu u zatvorenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!