12:54 / 19.08.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Kina obilježava tibetsku obljetnicu, poziva na poštivanje vlasti Komunističke partije

Wang Yang u Lhasi

Wang Yang u Lhasi

Foto: Cnsphoto / REUTERS

Kina u četvrtak obilježava 70. obljetnicu osnutka Autonomne regije Tibeta na "krovu svijeta", s pozivom da prihvate vlast Komunističke partije.

Peking vlada udaljenom zapadnom regijom od 1951., nakon što je kineska Narodna oslobodilačka vojska umarširala i preuzela kontrolu u, kako je nazvala, "mirnom oslobađanju".

- Tibet se može razvijati i napredovati samo pod stranačkim vodstvom i socijalizmom, rekao je Wang Yang, koji vodi nacionalnu organizaciju odgovornu za ujedinjenje svih rasa i stranaka pod vodstvom Komunističke partije, na događaju u regionalnom središtu Lhasi.

Proslava, kojoj je prisustvovalo gotovo 10.000 ljudi, održana je u podnožju legendarne Palače Potala, svetoga budističkoga mjesta, povijesne rezidencije dalaj-lama.

U televizijskom prijenosu proslave na nacionalnoj razini istaknut je ogromni portret kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji se nadvio nad publikom.

Propagandisti su pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća često prikazivali portrete Mao Zedonga (Mao Ce-tunga) na skupovima i proslavama kako bi podigli kult ličnosti oko sebe i njegovali lojalnost.

Većina vođa nakon Maoa zabranila je tu praksu, iako su pod Xijevom vladavinom njegovi solo portreti, kao i oni s njim i četvoricom prijašnjih vođa bili naširoko postavljeni u Tibetu.

Partijski ateistički čelnici u Pekingu također su uložili dodatne napore u njegovanje lojalnosti među Tibetancima, od kojih su mnogi pobožni budisti i tradicionalno gledaju na dalaj-lame kao na svoje duhovne vođe.

Peking smatra sadašnjeg Dalaj-lamu, prognanog u susjednu Indiju, opasnim separatistom, a umjesto toga priznaje trenutnog Panchen-lamu, kojeg je stranka postavila, kao najvišu vjersku figuru u Tibetu.

Kao znak vladavine stranke nad tibetanskim budizmom, Wang je na svečanosti uručio Panchen-lami prigodnu spomen-ploču.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!