13:18 / 20.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Kina odbacuje australski poziv na istragu uzroka koronavirusa

Foto: REUTERS/Thomas Peter

Foto: REUTERS/Thomas Peter

Foto: - / REUTERS

Kina je kao neutemeljene odbacila australske sumnje u kinesko postupanje u pandemiji izazvanoj koronavirusom.
Kina je kao neutemeljene odbacila australske sumnje u kinesko postupanje u pandemiji izazvanoj koronavirusom. Tvrde da su bili otvoreni i transparentni, unatoč povećanom skepticizmu glede točnosti službenog broja mrtvih.

Trump se opet žestoko obrušio na Kinu

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne zauzela se da se provede neovisna međunarodna istraga o uzrocima pandemije, pridruživši se tako skupini zabrinutih glede kineskog odnosa prema virusu koji se potkraj prošle godine pojavio u Wuhanu, u središnjoj Kini.

Otad je zaraženo gotovo 2,4 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 160 tisuća diljem svijeta, virus je paralizirao život i poslovanje u svim većim gradovima.

Transparentnost je ključna da bismo mogli ići dalje, posebice kada je riječ o Kini, kazala je u izjavi za australsku televiziju ABC.

Na pitanje što očekuje od Kine, Payne je rekla da je potrebno provesti neovisnu istragu o podrijetlu virusa, načinu kojim se pristupilo suzbijanju epidemije, kao i otvorenosti u podjeli informacija.

Treba se razmotriti i suradnja Kine sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), kazala je, premda sam WHO nije prava institucija za provedbu takve istrage.

U Pekingu je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova rekao da su primjedbe Marise Payne "potpuno bez činjenične osnove" te dodao kako je preispitivanje kineske transparentnosti neutemeljeno i da pokazuje nedostatak poštovanja prema požrtvovnosti kineskih građana.

- Kina izražava duboku zabrinutost i rezolutno odbacuje te optužbe, rekao je novinarima Geng Shuang tijekom dnevnog brifinga.

Poziv Australije dolazi zbog sve češćih kritika koje je Kini posljednjih tjedana uputio SAD, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da se Kina treba suočiti s posljedicama ako je "svjesno odgovorna" za pandemiju.

U ponedjeljak je kineska zdravstvena komisija prijavila 12 novih slučajeva zaraze, čime je broj zaraženih u kopnenom dijelu zemlje porastao na 82.747, dok broj smrtnih slučajeva iznosi 4632 i ostaje nepromijenjen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!