13:25 / 26.07.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Kina optužuje SAD za zastoj u odnosima

Kina optužuje SAD za zastoj u odnosima

Kina optužuje SAD za zastoj u odnosima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kina je optužila SAD za zastoj u odnosima dviju zemalja, tvrdeći da Washington "izmišlja neprijatelja", zauzevši u ponedjeljak tijekom sastanka sa zamjenicom američkog državnog tajnika Wendy Sherman neprijateljski ton.

Sherman, drugorangirana osoba američke diplomacije, u nedjelju je doputovala na rijetke izravne razgovore u sjeverni grad Tianjin, u vrijeme pogoršanja odnosa između dva najveća svjetska gospodarstva.


- Američko-kineski odnosi su u zastoju i suočeni su s ozbiljnim teškoćama, rekao je na sastanku zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Xie Feng, prenosi državna televizija.


- SAD želi raspiriti nacionalne osjećaje tako što Kinu proglašava imaginarnim neprijateljem, dodao je.


Sherman, koja je u sklopu azijske turneje posjetila Japan, Južnu Koreju i Mongoliju, kasnije u ponedjeljak će se sastati s kineskim ministrom vanjskih poslova Wangom Yijem.


On je u subotu upozorio da Peking ne pristaje na "superiornu" ulogu SAD-a u odnosu na Kinu, dan nakon što je Kina uvela sankcije protiv bivšeg američkog ministra trgovine Wilbura Rossa i drugih.


Visoki američki dužnosnik pojasnio je poziciju Sherman u razgovorima s kineskim kolegama, rekavši da je SAD za konkurenciju s Pekingom, ali u skladu s pravilima kako bi se izbjegli sukobi.


Američka vlada i Kongres kritiziraju kinesku politiku u Hong Kongu i u Xinjiangu, a Senat je ovaj mjesec donio zakon kojim se zabranjuje uvoz iz te regije zbog kršenja radničkih prava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!