Kina osudila dvojicu odvjetnika za ljudska prava na dugu zatvorsku kaznu

10.04.2023.

12:30

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Kineski sud osudio je u ponedjeljak dvojicu istaknutih odvjetnika za ljudska prava na zatvorske kazne u trajanju više od deset godina, rekli su Reutersu njihovi bližnji i skupine za ljudska prava, u najnovijem primjeru višegodišnjeg gušenja civilnog društva pod vladavinom predsjednika Xi Jinpinga.

Xu Zhiyongu (50) i Ding Jiaxiju (55) u lipnju prošle godine počelo je suđenje iza zatvorenih vrata pod optužbama za subverziju države na sudu u okrugu Linshu u sjeveroistočnoj pokrajini Shandong, rekli su tada rođaci Reutersu.

Xu i Ding su istaknute osobe u Pokretu novih građana koji je tražio veću transparentnost imovine dužnosnika i da kineski građani mogu ostvarivati svoja građanska prava kako stoji u ustavu.

Dingova supruga Luo Shengchun, koja živi u Sjedinjenim Državama, rekla je Reutersu o presudi i navela da nema više detalja.

- Njihovim odvjetnicima zabranjeno je objavljivanje dokumenata o sudskim presudama i ne usuđuju se otkriti gdje su osuđeni i po kojim optužbama, rekla je u telefonskom razgovoru.

- Xu je osuđen na 14 godina zatvora, a Ding osuđen na 12 godina, dodala je.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da nije upoznato s ovim slučajevima.

- Kina je zemlja kojom se upravlja zakonima, prema svima se postupa jednako i slučajevi se rješavaju u skladu sa zakonom, rekao je glasnogovornik Wang Wenbin novinarima na dnevnom brifingu.

Njih dvojica bili su zatočeni više od tri godine. Dinga je policija uhitila u prosincu 2019. nedugo nakon što je prisustvovao skupu u južnoj Kini s dvadesetak drugih odvjetnika i aktivista.

- Držali su ga u izolaciji gotovo šest mjeseci i ondje ga mučili kako bi iznudili priznanje, rekao je sudu njegov odvjetnik Peng Jian.

Xu, Dingov blizak prijatelj koji je jednom napisao oštro otvoreno pismo u kojemu je pozvao Xija da odstupi, pritvoren je u veljači 2020. nakon što se neko vrijeme skrivao.

Vlasti su njihovim odvjetnicima zabranile kontakt sa stranim medijima, dodala je Luo, što je sve češća praksa posljednjih godina kako bi se ugušio interes za slučajeve povezane s ljudskim pravima.

Obojica su već bili u zatvoru zbog aktivizma.

Kina dramatično suzbija neslaganje otkako je Xi došao na vlast 2012. godine. Privedeno je na stotine odvjetnika za ljudska prava i deseci su zatvoreni u nizu uhićenja poznatih kao slučajevi "709" koji se odnose na gušenje neslaganja 9. srpnja 2015.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!