Kina osudila prolazak kanadskog i američkog broda kroz Tajvanski tjesnac

17.10.2021.

16:29

Autor: M.M./HRT/Hina

Kina osudila prolazak kanadskog i američkog broda kroz Tajvanski tjesnac

Kina osudila prolazak kanadskog i američkog broda kroz Tajvanski tjesnac

Foto: Royal Canadian Navy/Sailor 1st Class Valerie LeClair / via Reuters

Kineska vojska kritizirala je SAD i Kanadu jer su prošli tjedan poslali svoje ratne brodove kroz Tajvanski tjesnac, kazavši kako to prijeti miru i stabilnosti u regiji. 

Američka vojska je objavila da je njezin raketni razarač USS Dewey, klase Arleigh Burkhe, u četvrtak i petak s kanadskom fregatom HMCS Winnipeg prošao kroz uski tjesnac koji dijeli Kinu i Tajvan.

Prolazak Deweya i Winnipeg kroz Tajvanski tjesnac pokazuje predanost SAD-a i naših saveznika i partnera slobodnom i otvorenom Indopacifiku, dodala je američka vojska.

Kineska Narodnooslobodilačka vojska kazala je kako je nadzirala te brodove te da je bila na straži tijekom njihovog prolaska.

SAD i Kanada ujedinili su se kako bi provocirali i stvarali probleme, ozbiljno ugrozivši mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca, objavila je kineska vojska.

Naglasila je kako je Tajvan dio kineskog teritorija, kako je na tom području uvijek u stanju pripravnosti te će se suprotstaviti svim prijetnjama i provokacijama.

Američki brodovi prolaze kroz tjesnac mjesečno, što izaziva bijes u Pekingu. Ponekad to čine i američki saveznici poput Britanaca.

Kina demokratski Tajvan smatra svojim teritorijem te je u proteklih godinu dana više puta svojim zrakoplovstvom ušla u tajvansku Zonu identifikacije protuzračne obrane (ADIZ), što je razljutilo Taipei.

U četverodnevnom periodu od 1. listopada Kina je u tu zonu poslala 150 zrakoplova.

Iako rastu tenzije između dvije prijestolnice, zasad nije ispaljen nijedan metak, a kineski avioni ne ulaze u tajvanski zračni prostor, nego djeluju u jugozapadnom dijelu tajvanskog ADIZ-a koji uključuje širi prostor kojeg Tajvan nadzire.

Tajvan, bivšu japansku koloniju, 1949. su preuzeli kineski nacionalisti Čiang Kai Šeka nakon poraza od Mao Ce Tungovih komunista u središnjoj Kini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!