Kina otkazala videoobraćanje čelnika EU-a na otvorenju velikog trgovinskog sajma

08.11.2022.

09:01

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kina otkazala video obraćanje čelnika EU-a

Kina otkazala video obraćanje čelnika EU-a

Foto: Olivier Matthys / REUTERS

Kineske vlasti, koje stoje iza velikog trgovinskog sajma u Šangaju, nisu na otvorenju objavile govor predsjednika Europskog vijeća koji je kritizirao ruski "ilegalni rat" u Ukrajini i pozvao na smanjenje trgovinske ovisnosti o Kini, rekli su diplomati.

Unaprijed snimljen govor Charlesa Michela trebao je biti jedan od nekoliko govora svjetskih lidera i čelnika međunarodnih organizacija, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga, na otvorenju sajma China International Import Expo (CIIE) u petak, rekla su tri europska diplomata za Reuters.

Diplomati, koji ne žele biti imenovani zbog osjetljivosti pitanja, rekli su Reutersu da su iznenađeni što je govor uklonjen.

- Predsjednik Michel pozvan je da se obrati na 5. Hongqiao forumu/CIIE u Šangaju, rekao je za Reuters Barend Leyts, Michelov glasnogovornik.

- Kao što su kineske vlasti tražile, doista smo dali unaprijed snimljenu poruku, koja na kraju nije prikazana. To rješavamo normalnim diplomatskim kanalima, dodao je. 

Nitko iz kineskog ministarstva vanjskih poslova ili suorganizatora sajma, kineskog ministarstva trgovine i gradske vlade Šangaja nije odgovorio na Reutersove zahtjeve za komentar.

Ostali uglednici koji su govorili na ceremoniji nakon Xija bili su generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda, glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije te predsjednici Indonezije, Šri Lanke i Bjelorusije, navodi se na službenoj internetskoj stranici izložbe.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko vjeran je saveznik ruskog čelnika Vladimira Putina čija je zemlja ugostila tisuće ruskih vojnika prije i tijekom, kako je Moskva naziva, "specijalne operacije" u Ukrajini.

Prema izvadcima iz obraćanja koje su dostavili europski diplomati, u govoru je predsjednik Europskog vijeća bio vrlo kritičan prema "nezakonitom ratu Rusije protiv Ukrajine" i rekao je da Europa iz njega uči "važne lekcije".

- Europa je bila previše ovisna o Rusiji u pogledu fosilnih goriva, što je dovelo do trgovinske neravnoteže, rekao je Michel.

- U Europi želimo ravnotežu u našim trgovinskim odnosima... kako bismo izbjegli pretjeranu ovisnost. To vrijedi i za naše trgovinske odnose s Kinom, naglasio je, prema diplomatima upoznatim s onim što je trebao reći. 

Michel je također u neobjavljenom govoru pozvao Kinu da učini više kako bi zaustavila krvoproliće u Ukrajini.

Kina dosljedno odbija kritizirati rusku agresiju u kojoj su opustošeni gradovi diljem Ukrajine te ubijene tisuće vojnika i civila od početka 24. veljače.

- Kina bi, koristeći svoj utjecaj, imala ulogu u zaustavljanju ruskog brutalnog rata ... kroz vaše takozvano neograničeno partnerstvo s Rusijom, rekao je Michel, misleći na pakt koji su najavili Xi i Putin u Pekingu prije početka rata.

- Vi, Kino, možete pomoći da se tomu stane na kraj, poručio je. 

Očekuje se da će i Xi i Michel sudjelovati i sastati se na samitu šefova država Grupe dvadeset (G20) na Baliju sljedeći utorak i srijedu.

Predsjednik Europskog vijeća jedan je od najviše rangiranih dužnosnika Europske unije čija uloga uključuje predstavljanje bloka na međunarodnim sastancima na vrhu i bilateralnim sastancima na vrhu s drugim šefovima država.

Služba za vanjsku politiku EU-a rekla je u prošlomjesečnom dokumentu da se na Peking sada prvenstveno treba gledati kao na konkurenta koji promiče "alternativnu viziju svjetskog poretka".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!