Kina otvara granice za strane turiste prvi put od 2020.

14.03.2023.

07:16

Autor: HRT/Hina/J.L.

Turizam u Kini

Turizam u Kini

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Kina je objavila da će otvoriti svoje granice za strane turiste prvi put u tri godine od izbijanja pandemije koronavirusa tako što će od srijede obnoviti izdavanje svih vrsta viza.

Posljednja mjera prekogranične kontrole zbog COVID-19 ukinuta je nakon što su vlasti prošloga mjeseca proglasile pobjedu nad pandemijom.

Poticaj turističkom sektoru trebao bi pomoći jačanju kineskog gospodarstva vrijednog 17 milijardi dolara koje je prošle godine zabilježilo jednu od najsporijih stopa rasta u gotovo pola stoljeća.

U područjima za koja prije pandemije nisu bile potrebne vize vratit će se bezvizni režim, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova.

To uključuje južni turistički otok Hainan i prolazak kroz šangajsku luku brodom za krstarenje.

Također će vrijediti ulazak bez vize u južno proizvodno središte Guangdong za strance iz Hong Konga i Macaua.

Ministarstvo je priopćilo i da će u Kinu moći ući i stranci koji imaju valjane vize izdane prije 28. ožujka 2020.

Dolazni i odlazni međunarodni letovi prošloga tjedna porasli su za više od 350 posto u usporedbi s istim razdobljem 2022. na gotovo 2500 letova, prema APP Flight Masteru.

Međutim, to je samo 17,4 posto letova iz 2019.

Samo 115,7 milijuna prekograničnih letova zabilježeno je u Kini u 2022., a na strane otpada samo 4,5 milijuna.

Peking je napustio svoju drakonsku politiku nulte stope COVID-19 u prosincu, a u siječnju je ukinuo uvjet izolacije za putnike po dolasku u Kinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!