Kina otvara više područja pod ograničenjima zbog COVID-a

12.12.2022.

11:36

Autor: V.K./HRT/Hina

Kina otvara više područja pod ograničenjem

Kina otvara više područja pod ograničenjem

Foto: Martin Pollard / REUTERS

Kina smanjuje broj lokacija sa statusom visokog rizika za širenje koronavirusa, te počinje otvarati područja pod ograničenjima uključujući i jedno na kojem je Appleova tvornica.

Broj visokorizičnih područja pao je u ponedjeljak na oko 4.500, što je pad od 85 posto u odnosu na 7. prosinca, pokazali su službeni podaci.

Područje grada Zhengzhoua u kojem dobavljač iPhonea Foxconn ima veliku tvornicu, objavilo je u ponedjeljak da ukida ograničenja u svim zonama visokog rizika.

Prošlog mjeseca tisuće radnika pobjeglo je iz Foxconnove tvornice zbog straha od ograničenja zbog koronavirusa, što je smanjilo proizvodnju.

Prema jednom od najnovijih kineskih protokola, visokorizična područja slobodna su ukinuti ograničenja ako pet uzastopnih dana nemaju slučajeva zaraze.

Lokalne vlasti također su upozorene da samovoljno ne proširuju opseg ograničenja niti ih produžuju.

Ekonomisti smatraju da će prelazak Kine na "život s COVID-om" smanjiti broj ograničenja koja su vukla gospodarstvo prema dolje, pogotovo tijekom ove godine zbog zaraznijega soja omikrona.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!