12:00 / 12.04.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Kina pojačava kontrole putnika iz inozemstva nakon rekordnog dana zaraze

Foto: Huizhong Wu/Reuters, arhiva

Foto: Huizhong Wu/Reuters, arhiva

Foto: - / REUTERS

Jučer je bilo 99 novih potvrđenih slučajeva zaraze, dok ih je dan prije bilo 46. Samo dva oboljela nisu stigla iz inozemstva.
Kina pojačava pregled putnika iz inozemstva i granične kontrole nakon što je zabilježen rekordan broj "uvezenih slučajeva" zaraze koronavirusom koji je udvostručio dnevni broj novozaraženih.

- Koronavirus - epidemija u Hrvatskoj, iz minute u minutu

Jučer je bilo 99 novih potvrđenih slučajeva zaraze, dok ih je dan prije bilo 46. Samo dva oboljela nisu stigla iz inozemstva.

U financijskom središtu Šangaju 51 kineski državljanin pokazao se pozitivnim, i to nakon što su stigli istim letom iz Rusije.

Rusija je u nedjelju izvijestila o 2186 novih slučajeva zaraze, što je najveći dnevni rast u toj državi od početka epidemije. Ukupno je ondje 15 tisuća zaraženih.

Rizik od "uvezenih slučajeva" dramatično raste, upozorio je danas Wen Guohui, gradonačelnik Guangzhoua, grada na jugu Kine.

Guangzhou provodi mjere protiv zaraze nad svima koji uđu u grad iz druge države, neovisno o nacionalnosti, rasi ili spolu, rekao je vanjskopolitički dužnosnik Lio Baochun.

- Nadam se da se inozemni državljani drže epidemioloških pravila kao što to čine Kinezi, naglasio je.

U sjeveroistočnoj provinciji Heilongjiang, koja je jučer imala 21 novi slučaj uvezen iz Rusije, lokalna vlada je objavila da će granica s tom državom biti zatvorena i nakon 13. travnja. Granica je privremeno zatvorena 9. travnja, a ponovno otvaranje planirano je idući tjedan.

- Čak je i Wuhan, grad u kojem je epidemija izbila i koji je ovaj mjesec izašao iz karantene, ranjiv na uvezenu zarazu, kazao je kineski medicinski savjetnik Zhong Nanshan.

- U ovom trenutku se epidemija ubrzano širi na drugoj strani mora, pa su posebno ranjivi kineski obalni gradovi s bliskim međunarodnim kontaktima, te bi mogli doživjeti povratak epidemije, rekao je Zhong u razgovoru za novine People's Daily.

Upozorio je da je zbog preseljenja epicentra pandemije iz Europe u Sjedinjene Države prerano reći kad će biti njezin vrhunac.

- Još nije vrijeme za skidanje maski, upozorio je.

Virus iz Rusije

Središnja Kina jučer je zabilježila 99 novih slučajeva koronavirusa, dvostruko više nego dan ranije i najviše u mjesec dana, objavila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Samo dva od 99 slučaja su lokalna transmisija.

Više od pola slučaja je u Šangaju. Njih 51 je stiglo 10. travnja istim letom iz Rusije, a 52. slučaj je kineski državljanin koji je stigao iz Kanade.

Šangajske vlasti u karantenu su stavile 92 drugih putnika koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženima, objavila je danas zdravstvena komisija toga grada.

Broj zaraženih u Kini narastao je na 82 tisuća, s 3,3 tisuće smrtnih slučajeva.

Kako bi pomogla Rusiji u borbi protiv virusa skupina kineskih medicinskih stručnjaka u subotu je stigla u Moskvu, kao i pošiljka medicinske opreme, piše državna novinska agencija Xinhua.

Loš tretman Afrikanaca

Odgovarajući na kritike o lošem odnosu prema strancima, službenici Guangzhoua objavili su kako se prema inozemnim državljanima i Kinezima mjere provode na jednak način.

Nekoliko afričkih država tražilo je da Kina istraži izvještaje da se Afrikance u Guangzhou zlostavlja uslijed strahova da se virus širi iz inozemstva.

Protuvirusne mjere se odnose na sve kineske građane i inozemne državljane, bez diskriminacije u provedbi, rekao je Cai Wei, zaposlenik lokalnih sigurnosnih vlasti.

Istaknuo je da se svi moraju držati pravila ili će biti kažnjeni.

Američki konzulat u Guangzhou prošli je tjedan objavio da su lokalne vlasti naredile kafićima i restoranima da  uslužuju klijente za koje se čini da su afričkog podrijetla.

Oni koji su bili u kontaktu s nekim iz Afrike moraju se testirati na virus i biti u karanteni, nevezano za nedavno kretanje ili već provedenu izolaciju, priopćio je američki konzulat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!