Kina poziva Europu da postigne stratešku autonomiju

07.03.2023.

08:55

Autor: HRT/V.G./Hina

Qin Gang

Qin Gang

Foto: Thomas Peter / Reuters

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang rekao je kako se Peking nada da će Europa "doista postići stratešku autonomiju", sugerirajući da Peking želi da se europske zemlje distanciraju od SAD-a.

- Kinesko-europski odnosi nisu usmjereni prema trećim stranama, ovisni o njima ili podložni, rekao je Qin na marginama ovogodišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa.

- Kina uvijek smatra EU sveobuhvatnim strateškim partnerom i podupire europsku integraciju, rekao je.

- Nadamo se da će Europa, koja prolazi kroz kalvariju rata u Ukrajini, izvući pouke iz svoje boli i doista postići stratešku autonomiju i dugoročnu stabilnost.

- Voljni smo raditi s europskom stranom kako bismo se pridržavali istinskog multilateralizma, međusobnog poštovanja i suradnje u kojoj svi dobivaju, prevladali sve vrste poremećaja i poteškoća i kontinuirano produbljivali sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Europe, kako bismo ubrizgali više stabilnosti, sigurnosti i pozitivne energije u turbulentni svijet, istaknuo je šef kineske diplomacije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!