09:53 / 24.02.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Kina poziva na suzdržanost u Ukrajini, odbacuje strana izvješća o "invaziji"

 Hua Chunying

Hua Chunying

Foto: Carlos Garcia Rawlins / REUTERS

Kina je u četvrtak sve strane uključene u događanja u Ukrajini pozvala na suzdržanost te je odbacila izvješća stranih novinara koji postupanje Rusije opisuju kao invaziju.


Stajalište Kine objavila je na redovitom brifingu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

- Kina pomno prati razvoj situacije. Sve strane pozivamo na suzdržanost kako stanje ne bi izmaklo kontroli, rekla je te se osvrnula na način kako strani novinari ocjenjuju poteze Rusije.

- To je možda razlika između Kine i vas Zapadnjaka. Mi ne žurimo sa zaključcima, rekla je Hua.

- Što se tiče značenja riječi 'invazija', mislim da se moramo vratiti na to kako sagledati trenutno stanje u Ukrajini. Ukrajinsko pitanje ima drugu, vrlo složenu povijesnu pozadinu koja se nastavlja do danas. No, to možda nije ono što svi žele vidjeti, dodala je.

Ranije je održan sastanak visokog kineskog diplomata Wanga Xia i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Wang je rekao da ukrajinsko pitanje ima "kompleksnu" povijest i ponovio da Kina razumije "legitimnu zabrinutost" Rusije u pitanjima sigurnosti.

Vladimir Putin se s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom sastao uoči Zimskih olimpijskih igara. Dvije strane su objavile strateško partnerstvo usmjereno prema suprotstavljanju američkom utjecaju. Istaknuli su da neće biti "zabranjenih područja za suradnju".

Kinesko veleposlanstvo u Kijevu nije pozvalo svoje građane da napuste Ukrajinu, ali im je savjetovalo da ostanu kod kuće ili, ako se trebaju negdje odvesti, istaknu kinesku zastavu na automobilu kao mjeru opreza.

Tijekom vojnog sukoba Libanona i Izraela 2006., kinesko diplomatsko osoblje je prilikom evakuacije na vozilima istaknula nacionalnu zastavu kako ni izbjegli da budu nasumična meta.

Veleposlanstvo je ranije ovaj tjedan izdalo upozorenje svojim državljanima da se opskrbe nužnim stvarima, poput vode i hrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!