Kina poziva na "veliki oprez" zbog širenja NATO-a u Aziju

04.05.2023.

11:28

Autor: V.K./HRT/Hina

Širenje NATO-a

Širenje NATO-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kina je u četvrtak rekla da je potreban ''veliki oprez'' zbog širenja NATO-a na istok nakon medijskog izvješća da Savez planira uspostaviti ured u Japanu kako bi olakšao konzultacije sa saveznicima u regiji.

NATO planira otvoriti prvi ured za vezu u Aziji, u Japanu, kako bi olakšao razgovore sa sigurnosnim partnerima kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland, imajući na umu geopolitičke izazove koje predstavljaju Kina i Rusija, objavio je u srijedu list Nikkei Asia, pozivajući se na dužnosnike Japana i NATO-a.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, rekla je da je Azija ''obećavajuća zemlja za suradnju i razvoj i da ne bi trebala biti arena za geopolitičku borbu''.

- Kontinuirano širenje NATO-a na istok prema azijsko-pacifičkom prostoru, miješanje u regionalna pitanja, pokušaji uništavanja regionalnog mira i stabilnosti i poticanje blokovske konfrontacije zahtijevaju veliki oprez u zemljama u regiji, rekla je Mao na redovitoj konferenciji za medije.

Nikkei Asia je izvijestio da bi se predloženi ured trebao otvoriti sljedeće godine u Tokiju.

Na upit o tom izvješću, glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da Savez neće ulaziti u detalje razgovora NATO saveznika.

- NATO ima urede i sporazume o vezi s brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovito procjenjuju te sporazume kako bi osigurali da najbolje služe potrebama i NATO-a i naših partnera, izjavila je.

Lungescu je dodala kako NATO ima blisko partnerstvo s Japanom koje kontinuirano raste. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!