17:28 / 28.10.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Kina predala UN-u ambicioznije klimatske ciljeve

Kina predala UN-u ambicioznije klimatske ciljeve

Kina predala UN-u ambicioznije klimatske ciljeve

Foto: Martin Pollard / REUTERS

Kina je predala ažurirane nacionalno utvrđene doprinose (NDC) o borbi protiv klimatskih promjena, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda u četvrtak, formalno povećavši svoja obećanja o redukciji emisije štetnih plinova, no ne ponudivši ništa novo uoči konferencije o klimatskim promjenama u Glasgowu. 

Dokumenti objavljeni na stranici Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime (UNFCCC) pokazuju da Kina planira vrhunac emisije stakleničkih plinova prije 2030. i da će do 2060. imati nultu emisiju. To odgovara ranijim obećanjima Xija Jinpinga, predsjednika Kine koja ispušta najviše štetnih plinova na svijetu.


Peking je formalizirao obećanje o povećanju udjela nefosilnih goriva u primarnoj potrošnji energije na 25 posto do 2030., što je rast od 20 posto u odnosu na ranije. Kina će povećati i energetske kapacitete iz vjetra i solarne energije na više od 1,2 gigavata. 


NDC-jevi su neobvezujući nacionalni klimatski planovi koji se moraju redovito prijavljivati UN-u u sklopu Pariškog sporazuma iz 2015. godine. Od država se očekuje da "budu ambicioznije ako mogu. 


Dio stručnjaka je stoga očekivao više od Kine, uoči UN-ove konferencije o klimatskim promjenama koja u nedjelju počinje u Glasgowu pod predsjedanjem Ujedinjenog Kraljevstva.


Li Shuo iz kineskog Greenpeacea kazao je da izostanak novih obećanja Pekinga "baca sjenu na globalnu borbu protiv klimatskih promjena. 


- U pogledu unutarnjih ekonomskih nesigurnosti, Kina djeluje neodlučno u postavljanju snažnijih ciljeva i propustila je priliku da pokaže ambiciju, istaknuo je Li. 


Europski parlament je u nedavnoj rezoluciji o odnosima sa SAD-om upozorio da sav angažman zapadnih zemalja u borbi protiv klimatskih promjena neće imati smisla ako se tome neće pridružiti Kina, koja je u protekla tri desetljeća utrostručila svoje emisije stakleničkih plinova, na ukupno 27 posto svjetskih emisija.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!