Kina prijeti protumjerama nakon najave američke prodaje oružja Tajvanu

04.09.2022.

10:21

Autor: HRT/Hina

Tajvanski borbeni zrakoplov

Tajvanski borbeni zrakoplov

Foto: ANN WANG / Reuters

Kina je u da će "odlučno poduzeti legitimne i potrebne protumjere" kao odgovor na najavljenu prodaju američkog oružja Tajvanu. Liu Pengyu, glasnogovornik kineskog veleposlanstva u SAD-u, pozvao je Washington da " odmah zaustavi vojne interakcije s Tajvanom i opozove prodaju oružja, kako ne bi nanio još veću štetu kinesko-američkim odnosima i stabilnosti Tajvanskog tjesnaca". 

- Kina će odlučno poduzeti legitimne i potrebne protumjere u svjetlu razvoja situacije, objavio je Liu Pengyu na Twitteru. 

U petak je Agencija Pentagona za obrambenu sigurnosnu suradnju (DSCA) objavila da ugovor o naoružanju vrijedan 1,16 milijardi dolara uključuje paket logističke podrške i održavanja od 655 milijuna dolara za radar protuzračne obrane, 355 milijuna dolara za 60 protubrodskih projektila AGM-84L Harpoon i 100 AIM-9X Sidewinder raketa zrak-zrak.

Glasnogovornik tajvanskog ministarstva obrane u subotu je izrazio zahvalnost na prodaji, za koju se očekuje da će ojačati zračnu i pomorsku obranu otoka protiv kineske taktike "sive zone" i ojačati sposobnost ranog upozoravanja vojske.

Kinesko vodstvo odbija službene kontakte drugih zemalja s Taipeijem jer taj otok smatra svojim dijelom. Tajvan se, s druge strane, dugo smatra neovisnim. Peking je pojačao zračni i pomorski vojni pritisak i kibernetičke napade na otok otkako je predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi 2. kolovoza bila u kontroverznom posjetu Tajvanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!