Kina prijeti Slovačkoj i Češkoj

22.10.2021.

12:46

Autor: M.Š./Hina/HRT

Peking

Peking

Foto: HelloRF Zcool / Shutterstock

Peking je u petak upozorio Slovačku i Češku, uoči posjeta tajvanskog ministra vanjskih poslova objema državama, da nitko ne bi trebao gajiti iluzije u pogledu "nužnih mjera" koje će Kina poduzeti u obrani svojeg suvereniteta.

Kina, koja polaže pravo na Tajvan s demokratskom vlašću kao na svoj teritorij, uvijek ljutito reagira kad viši tajvanski dužnosnici posjećuju druge zemlje gledajući na to kao na prikrivenu potporu težnjama tog otoka da bude država.

Tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu sljedeći tjedan posjetit će Slovačku i Češku.

Wu će najprije sudjelovati na forumu u Slovačkoj u organizaciji lokalnog think tanka, a zatim će otići u Prag kako bi se sastao s predsjednikom gornjeg doma češkog parlamenta Milošem Vystrcilom i gradonačelnikom Praga Zdenekom Hribom.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da će pomno pratiti Wuov posjet.

Upitan hoće li Kina poduzeti korake protiv Čeha i Slovaka, rekao je da će Kina "poduzeti odgovarajuće i potrebne mjere za čvrstu obranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nitko ne bi trebao imati iluzije o tome".

Wang nije objasnio.

Kina je već u sporu s Litvom nakon što je ona s Tajvanom dogovorila otvaranje de facto veleposlanstva u prijestolnicama dviju zemalja.

Kina i Litva međusobno su opozvale svoje izaslanike u dotičnim zemljama.

Tajvan nema diplomatske veze ni s jednom europskom zemljom osim Vatikana.

Zbog pritiska Kine mnoge zemlje ne žele ugostiti visoke tajvanske ministre, iako je Wu posjetio Dansku 2019. kako bi govorio na samitu demokracije u Kopenhagenu.

Kina je pojačala svoj vojni i diplomatski pritisak na Tajvan kako bi ga prisilila da prihvati kineski suverenitet.

Tajvan kaže da je neovisna zemlja s pravom na međunarodno tretiranje kao takva i da će se braniti od Kine ako bude napadnut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!