14:38 / 06.11.2020.

Autor: Hina

Kina privremeno zabranila ulazak putnika iz desetak zemalja

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Foto: - / REUTERS

Kina je gotovo zatvorila svoje granice potkraj ožujka i bitno smanjila međunarodne letove, nakon čega se oprezno otvorila posljednjih mjeseci.
Kina je privremeno zabranila ulazak stranih putnika iz Francuske, Italije, Velike Britanije, Rusije i drugih zemalja teško zahvaćenih bolešću COVID-19.

Koronavirus je prvi put primijećen u Wuhanu u prosincu. Osim nekoliko žarišta zaraze, život je nastavio svoj uobičajen tijek u zemlji. Kina je gotovo zatvorila svoje granice potkraj ožujka i bitno smanjila međunarodne letove, nakon čega se oprezno otvorila posljednjih mjeseci.

Kineska veleposlanstva u Velikoj Britaniji, Belgiji, Indiji, Filipinima i u nekoliko drugih zemalja objavila su ovog tjedna da je Peking odlučio privremeno obustaviti dolazak nekineskih državljana u zemlju i to i onima koji imaju vize ili važeće dozvole boravka.

Francuska, gdje je broj zaraženih i umrlih eksplodirao posljednjih tjedana, dodana je na taj popis, objavilo je u četvrtak veleposlanstvo Kine u Parizu. Rusija, Italija i Etiopija su također zahvaćene tom mjerom, kao i Nigerija, najnaseljenija zemlja Afrike.

Gospodarska komora EU-a u Kini je u petak kritizirala te mjere u kojima vidi težak udarac za poslovne krugove. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je branilo te razumne i poštene odluke nadahnute onima na snazi u brojnim zemljama.

Druga karantena je na snazi od prošlog tjedan u Francuskoj kako bi se obuzdao brutalan val koji se brzo širi, navodi francuska vlada. U Francuskoj ima više od 58.000 novozaraženih u posljednja 24 sata, a dnevni broj umrlih od ponedjeljka je oko 400.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!