Kina proglasila odlučujuću pobjedu nad koronavirusom

17.02.2023.

07:24

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Bill Berkrot / Reuters

Kineski najviši čelnici proglasili su odlučujuću pobjedu nad koronavirusom, rekavši da su njihovi napori doveli do toga da je više od 200 milijuna ljudi dobilo liječničku pomoć i da imaju najnižu stopu smrtnosti na svijetu.

- Uz stalne napore da se optimiziraju mjere prevencije i kontrole COVID-a od studenog 2022., kineski odgovor na COVID-19 napravio je glatku tranziciju u relativno kratkom vremenu, primijetio je Stalni odbor kineskog Politbiroa (PSC) na sastanku održanom u četvrtak.

- Postignuta je velika odlučujuća pobjeda u prevenciji i kontroli epidemije, dodaju.

Gotovo 800.000 teških slučajeva dobilo je odgovarajuće liječenje, ali čelnici su upozorili da se, iako se epidemiološka situacija u Kini poboljšava, virus i dalje širi globalno te nastavlja mutirati, javljaju državni mediji, prenosi Reuters.

Na sastanku je naglašeno da će Kina povećati stopu cijepljenja za starije osobe te ojačati opskrbu i proizvodnju medicinske robe.

- PSC, najmoćnije kinesko rukovodeće tijelo, pozvalo je sve lokalne samouprave i odjele da ojačaju sustav medicinskih usluga, navodi se u izvješću Xinhue.

U prosincu je Kina ukinula svoju gotovo trogodišnju strogu politiku nakon prosvjeda protiv vladinih oštrih antivirusnih ograničenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!